A csehek 37 százaléka elégedett az európai uniós tagsággal

Európai Unió
Prága |

Csehország európai uniós tagságával a csehek 37 százaléka elégedett, 24 százaléka elégedetlen, míg 34 százalék elégedett is, meg nem is - derült ki abból a legújabb országos felmérésből, amelyet a CVVM közvélemény-kutató intézet készített a csatlakozás 15. évfordulója alkalmából április első felében.

 

Az elégedettek aránya 2010 óta most a legmagasabb. A korábbi években az elégedettek aránya 40 százalék felett mozgott. 

A felmérés pénteken ismertetett eredményei szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy véli, hogy az EU-tagság növelte a bürokráciát, több felesleges hivatal jött létre és működik. Többségi vélemény, hogy az EU-nak túl nagy befolyása van a csehországi politikára és a döntésekre, az uniós törvények számos esetben korlátozzák Csehország mozgásterét, illetve hogy a rendszer következtében sok képzett cseh ember távozik más uniós tagországba.

A másik oldalon a lakosság többsége kedvezően ítéli meg, hogy bővültek a lehetőségei munkavállalásra, tanulásra, életre illetve akár a letelepedésre más tagállamokban. A megkérdezettek több mint fele egyetértett azzal, hogy az EU-tagság nagyobb katonai biztonságot is jelent Csehország számára.  

Az európai uniós tagsággal elsősorban a fiatalabb generációk tagjai és a magasabb műveltséggel, életszínvonallal, jobboldali politikai orientációval rendelkező emberek elégedettek. Az idősebb, alacsonyabb végzettségű és baloldali irányultságú emberek körében alacsonyabb az EU-tagsággal való elégedettség.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?