A művészet erődjében

sss
Dél-Komárom |

A Mediawave nem világsztárokkal igyekszik Komáromba csalogatni a közönséget. Sokszínű, laza, barátságos kisfesztivál ez, amely nyitott nézőkre számít.Több művészeti ágat mutat be és kínál, az animációs workshoptól a harcművészeteken át a zenéig.

A kisfesztivál szakkifejezésnek számít: a 2–5 ezres befogadóképességű rendezvényeket jelöli, műfajtól függetlenül. A Mediawave, vagy hivatalos nevén Tartóshullám Mediawave Együttlét nagy múltra tekint vissza. Győrben indult 29 évvel ezelőtt, aztán, amikor a város vezetése ellehetetlenítette a működésüket, új helyszín után kellett nézniük a szervezőknek. Előbb Szombathely, majd a „magyar végvár”, a komáromi Monostori erőd fogadta be a rendezvényt, és ez utóbbi helyszín véglegesnek tűnik. 
Eredetileg a világ filmtermésének alternatív részét igyekeztek bemutatni a magyar nagyérdeműnek – Fényírók fesztiválja alcímmel, olyan animációs és rövidfilmekkel a középpontban, amelyeket sem moziban, sem a tévében nem láthattak a magyar nézők. Aztán a filmes vonal mellett fokozatosan egyre több művészeti ág jelent meg a Media-wave-en, aminek mindenki örült. Nem tömegfesztiválról van szó, sokkal inkább egy újfajta közösségi kulturális rendezvényről, ahol a vizuális művészet még mindig nagy teret kap, de a fogalmat alaposan kitágítják: a mozgókép, a filmek, a (gyakran élő zenével kísért) fényjátékok, videóinstallációk egyfajta összművészetet alkotnak. 

Ottlétünkkor, május 1-én volt májusfaállítás magyar és francia népzenével (a workshopot is tartó Miguel Montanaro mindkettőnél közreműködött harmonikán), japán harcművészeti bemutató, kóruszene, nemzetközi jammelés (a magyar színeket Vázsonyi János dzsessz-szaxofonos képviselte), animációs filmes alapozó gyerekeknek, minimál tangó a Nosnach Duóval, és aznap éjjel fellépett Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák egy fényfestéssel kombinált koncerten. Sikeres kezdeményezések is bemutatkoznak a május 4-ig tartó rendezvényen, ottlétünkkor például három sikeres dél-szlovákiai projektet ismerhettek meg az érdeklődők: a somorjai Mozi Klubot, a dunaszerdahelyi NFG klubot, valamint a Gurigongo Symposium alternatív színházi mozgalmat. 

A Mediawave-nek évek óta van egy dunaszerdahelyi „spin offja” is: ma este a francia Bey Ler Bey trió lép fel az NFG klubban, holnap 15 órától az idei fesztivál filmjeiből láthatnak válogatást az érdeklődők, este pedig a Varkocs zenekar játszik, amelyben a somorjai Erik Turtev dorombon zenél, lapunk egykori munkatársa, Lőrincz Adrián pedig emiatt a zenekar miatt ragadott húsz év után ismét kobzot. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?