Visszatérnek Csehországba Edvard Beneš személyes tárgyai

Edvard Beneš

Visszatérnek Csehországban Edvard Beneš volt csehszlovák köztársasági elnök és felesége, Hana személyes tárgyai. 

Az eddig az amerikai Atlantában őrzött tárgyakat csütörtökön a washingtoni cseh nagykövetségen vette át Michal Lukes, a prágai Nemzeti Múzeum igazgatója Andrea Pohlovától, az egykori elnöki pár egyik távoli rokonától - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24). A több tucatnyi tárgy - egyebek között Beneš közismert kalapja, borotvakészlete, fésűje, íróeszközei, zsebkendői, az elnök és feleségének ruhái - a jövőben a prágai múzeumban egy külön teremben lesznek kiállítva.

Hana Benešová ruháiból a követségen minibemutatót rögtönöztek. "A volt elnökfeleség négy ruháját állítottuk ki néhány napra. Látható például az egykori prémes bundája, amely több fényképen is szerepel. Kiállítottuk ugyanakkor az egykori házi köpenyét is, amelyben férjén vagy a családon kívül valószínűleg soha senki sem látta" - mondta a 80 éves modellekről Miroslava Burianová, a prágai múzeum divatkurátora.

A személyes tárgyak között van egy porcelán étkészlet is, amelyet valamikor Charles de Gaulle francia politikus ajándékozott Benešéknek. Pohlová elmondta: édesanyja és Hana Benešová unokatestvérként nagyon közel állt egymáshoz, s nagyon jó volt a kapcsolat a két család között is, ezért kerültek Benesék dolgai őhozzá. Több dologtól nehéz volt megválnia, mert családja is használta őket. Meggyőződése azonban, hogy a Benes házaspár személyes tárgyainak vissza kell kerülniük Csehországba. 

Michal Lukes a televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy valóban egyedi, és muzeális szempontból rendkívül értékes tárgyakról van szó. "Benes politikai hagyatéka mellett számunkra ezek a tárgyak is nagyon fontosak és jelentősek" - jelentette ki a múzeumigazgató. Elképzelései szerint a Beneš házaspár személyes tárgyait már az ősszel kiállítja a prágai Nemzeti Múzeum.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?