Segítség, drogos a gyerek!

f

Újsághír volt, hogy egy Magyarországról betörő újfajta és nagyon veszélyes kábítószer terjed Dél-Szlovákiából szerte az országba. Vegyi úton módosított növényi szárítmányról van szó, herbál néven ismert. Királyhelmecen a helyi lakosok már tavaly elmondták, hogy 6-8 éves gyermekek is élnek vele.

Az Aktuality.sk internetes portál még 2016 nyarán tájékoztatott, hogy a herbál megjelent a szlovákiai piacon. Tavaly a Markíza televízió arról számolt be, hogy a különösen veszélyes drog használatának következményeként egy 25 éves fiatalember életét vesztette. Tekintettel arra, hogy a szer 1 euróért is beszerezhető, a toluollal együtt a szegények kábítószerének nevezik. Egyre jobban terjed, bár azóta felkerült a tiltott anyagok listájára. Mivel a Rimaszombati járáson kívül főleg a Tőketerebesi járás, tehát a déli régió a leginkább érintett, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos márciusban megbeszélést tartott a Bátka környéki régió polgármestereivel.

Életveszélyes kíváncsiság

Sajnos nemcsak a herbál talál utat az egyre fiatalabb fogyasztók felé, hanem a többi kábítószer is. Erről számol be a NAKA jelentése. S arról is, hogy nemegyszer egészen fiatal, gyermekkorú lányok bocsátják áruba a testüket a napi kábítószeradagjukért. Veszedelmes, de elkerülhető ellenség a drog? A témát, beleértve a megoldásokat, a megelőzést s mindent, ami vele összefügg, próbáltuk körbejárni a legismertebb szlovákiai szakemberrel, Ľubomír Okruhlica doktorral, a pozsonyi Hraničná utcai drogelvonó igazgatójával.

„Sok tinédzser azért próbálja ki a kábítószert, mert fél a kiközösítéstől, a beavatási ceremónia részese akar lenni, mivel társai is kipróbálták már. Jogos a félelmünk, hogy a fiatalok pusztán a kíváncsiság miatt is kipróbálhatják a drogot, nem számolnak azzal, hogy az életüket teszik kockára. Azáltal, hogy megnyíltak a határok, a kínálat világszerte egyre nagyobb, könnyen hozzá lehet jutni a szerhez. A gyermekek már nemcsak közép-, hanem alapiskolás korban is kísérleteznek. Veszély két oldalról is fenyeget: egyrészt a túladagolás, másrészt a függőség, amely két-három-négy vagy talán több év múlva lesz nyilvánvalóvá, ezért csak később lehet őket gyógyítani. Kivételt képeznek a toluolélvezők, akikből sok van, de nem tudjuk feltérképezni a helyzetet s beutalni őket kezelésre, főleg a roma telepekről.

A felmérések kimutatták, hogy a kísérletezést követően főleg azok válnak függővé, akik rossz körülmények között élnek. Nem feltétlenül anyagiakban szenvednek hiányt – sőt, sokszor jó helyzetű családokból származnak –, hanem inkább érzelmi síkon: a szülőknek nincs idejük rájuk, mert a saját karrierjüket építik, alkohol- vagy kapcsolati problémájuk van, rossz a viszony a családban, vagy nem megfelelőek a szociális körülmények. Megdöbbentő, de azzal is találkoztam, hogy kábítószerfüggő szülők négy-öt éves gyermekei azt játsszák, hogy ceruzával drogot fecskendeznek be. Utánozzák, amit látnak.”

Rájött, hogy drogozik a gyerek?

Fontos tanács Okruhlica doktortól: „A szülők többsége úgy gondolja, hogy az ő gyermeke nem kerülhet kapcsolatba a kábítószerekkel, ezért feleslegesnek vagy korainak tartja erről a témáról elbeszélgetni vele. Esetleg attól fél, hogy épp a beszélgetéssel hívja fel gyermeke figyelmét a kábítószerekre; vagy talán attól, hogy nem tud a feltett kérdésekre válaszolni. Ezek felesleges aggodalmak, már az alsó tagozatos kisiskolások szüleinek is rá kell szánniuk magukat erre a beszélgetésre! Egy 6-10 éves gyermeknek már tudnia kell, hogy kitől fogadhat el ismeretlen dolgot, enni- és innivalót, gyógyszert, hogy vigyáznia kell a cukros bácsival, aki droggal átitatott rágógumival vagy kólával kínálja, hogy a gyógyszerek, tabletták csak a betegeknek valók, s azzal is tisztában kell lennie, kiben bízhat meg, és veszély esetén kitől kérhet segítséget, tanácsot.”

Ahhoz, hogy észrevegye a kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket, minden szülőnek tisztában kell lennie az alapvető tudnivalókkal: a szerek megjelenési formájával, hatásával, és a beadáshoz szükséges eszközöket is ismernie kell. Fontos tudni azt is, mi a teendő, ha alapos a gyanú, hogy a fia vagy a lánya drogot használ. „Ne a struccpolitikát válasszuk! – figyelmeztet Okruhlica doktor. – Bármennyire dühösek vagyunk is, próbáljuk megérteni, hogy a gyermek számára sokszor megkönnyebbülés, hogy titkát végre felfedték, és már nincs egyedül a függőség okozta félelmekkel és szenvedéssel. A titok felfedése esély az őszinte beszélgetésre, a bizalmatlanság és veszekedés helyett a bajban való összefogásra.”

Ne szidja, beszélgessen!

Mit tegyünk hát, ha épp felfedeztük a bajt? Először is állapítsuk meg, hogy csak kipróbálta-e, kísérletezik vele, vagy már hosszabb ideje függő. Bár nagyon nehéz ilyen esetben megőrizni a nyugalmat, semmiképp ne kiabáljon vele, ne szidja, próbáljon meg higgadtan elbeszélgetni vele.

  • Igyekezzen megtudni, mi vitte rá a kábítószerhasználatra, és milyenek a tapasztalatai. Azon legyen, hogy ne veszítse el a gyermek bizalmát, inkább erősítse meg őt abban a hitben, hogy bármikor fordulhat önhöz segítségért, tanácsért.
  • Figyelmesen hallgassa, amit mond, s próbálja kihámozni szavaiból, hogy nincse olyan problémája, amelyet meg kell oldani.
  • Ne tartson neki előadást, ne halmozza el szemrehányásokkal – ezek úgysem hatásosak, sőt inkább eltávolítja magától a gyermeket.
  •  Próbáljon neki olyan szabályokat szabni, melyekkel egyetért, s amelyek lehetővé teszik, hogy tapintatosan ellenőrizze őt. A kisiskolások maximálisan bíznak a felnőttekben, és szükségük is van a szülők által felállított szabályokra, mert hozzájuk igazítják a viselkedésüket.
  • Szoktassa rá a gyermeket arra, hogy amit ön mond, azt meg is tartsa; nincs értelme a szigorú tiltásoknak és parancsoknak, amelyekből a szülő fokozatosan úgyis enged. Az ígéret megtartását kérje számon tőle.
  • Célszerű szóba hozni a drogok káros hatását; de a kamaszokat nem lehet olyan érvekkel elriasztani, hogy a kábítószer rákot és infarktust, netán halált okozhat. A tinédzsernek leginkább a hiúságára lehet hatni, például azzal, hogy kellemetlen lesz a lehelete, erősen izzadni fog, csúnya lesz a bőre, romlik a sportteljesítménye, stb.
  • Egy 1214 éves kamasznak már el lehet és el is kell mondani, hogy a kábítószer-fogyasztás és -árusítás bűncselekmény, emellett rendkívül veszélyes is.

Ha benne van a pácban

Annak ellenére, hogy a gyermekkel megpróbálta megoldani a helyzetet, megtörténhet, hogy azon kapja, nem használt a szép szó, újra és újra drogosan jön haza. Nagyon fontos, hogy épp ilyenkor ne adja fel, ne csináljon jelenetet, ne hisztizzen vele. Bár nagyon fáj, s tehetetlennek érzi magát, ne tegyen magának szemrehányást.

Ha csak lehet, ne mutassa neki, hogy elveszítette az ön bizalmát, hogy visszaélt vele. Persze a két pólus között nagyon szűk a mezsgye, nehéz megtalálni a helyes magatartást– figyelmeztet a téma legismertebb szlovákiai szakembere, Ľubomír Okruhlica doktor. További tanácsait pontokba foglaltuk, címekkel és linkekkel segítve azokat, akiknek ilyen problémákkal kell szembenézniük.

Hová forduljon?

  1. Az iskolai pszichológushoz. A címet megtalálja az iskola honlapján vagy az iskolában.
  2. A pedagógiai-pszichológiai tanácsadó központokhoz. Ilyenek minden járási székhelyen működnek, a tanácsadás ingyenes. A honlapon megtalálja a pontos címüket.
  3. Egészségügyi intézményekben a körzeti orvoshoz vagy a pszichiáterhez. Zömük együttműködik az egészségbiztosítókkal, így a szolgáltatás ingyenes, de vannak orvosok, ahol a konzultációért fizetni kell. Erről érdeklődjön az első látogatás előtt. A lakóhelyéhez közeli pszichiáterek jegyzékét megtalálja a közeli egészségügyi intézmény honlapján.
  4. Újraszocializáló központokhoz; Szlovákiában húszon felüli a számuk. Csoportterápiás tevékenységet folytatnak. A kezelést kérheti a szülő, a gyermekvédelmi hatóság és a bíróság. A felvételt szakember, pszichiáter, pszichológus javasolja.

Címek, telefonszámok

  • Fordulhat egyenesen a drogrehabilitációs központokhoz (Centrá pre liečbu drogových závislostí) vagy drogambulanciához, ezek Szlovákia több városában működnek. Pozsony: Hraničná 2, www.cpldz.sk, e-mail: cpldz@cpldz.sk, telefon: 02/5341 7464, 02/5341 7467; fax: 02/20 81 22 02. Besztercebánya: www.cpldz-bb.sk, e-mail: info@cpldz-bb.sk, telefon (rendelő): 0901 911 912 (7 és 15 óra között). Érsekújvár: drogambulancia, a patológia épületében a helyi kórházban, Slovenská 2323/11, telefon: 035/642 31 86. Kassa: www.cpldz-kosice.sk, e-mail: cpldz.kosice@gmail.com, telefon: 055/6222848.
  • A következő honlapokon minden információt megtalál: Drogový informačný portál – www.infodrogy.sk; Liga za duševné zdravie – www.dusevnezdravie.sk

Vészhelyzet!

Azonnal forduljunk orvoshoz:

  • Ha a gyermek olyan állapotban van kábítószer-fogyasztás után, hogy túladagolásra gyanakszunk, nem lehet felébreszteni, nem reagál.
  • Ha a droghatás elmúltával is zavart, hallucinál, depressziós, üldözési mániában szenved.
  • Ha öngyilkosságot kísérelt meg, vagy azzal fenyegetőzik.

Figyelmeztető jelek

  • Egyre több igazolatlan óra az iskolában, sokszor elkésik, elalszik az órán.
  • A jegyek hirtelen leromlása.
  • Új barátok, akiket gyermeke nem szívesen mutat be.
  • Ha a gyermek mindig fáradt, kedvetlen, levert, lusta, sokat alszik, és semmi sem érdekli.
  • Hirtelen szélsőséges érzelmi ingadozások: ingerlékenység, türelmetlenség, rossz alkalmazkodás, irritáltság, agresszivitás.
  • Üveges szemekkel megy haza a buliból, még sincs alkoholszaga, majd később hét közben is ilyen állapotban tér haza.
  • Testi változások: fogyás, hízás, sápadtság, orrfolyás, orrdugulás, székrekedés stb., szemei duzzadtak, véreresek, bőre viszket.
  • Pupillái a fényre alig reagálnak, tartósan tágak vagy szűkek (morfin, heroin!).
  • Mozgása bizonytalan, szédül, furcsán gesztikulál.
  • Egyre jobban kivonja magát azokból a közös családi, baráti programokból, melyeket régebben annyira szeretett.
  • Pénz vagy értékes tárgyak tűnnek el otthonról. A gyermek kedvelt értékeit, születésnapi ajándékait, zsebpénzből vett csecsebecséit elajándékozza, kölcsönadja.
  • Nem ér haza a megbeszélt időre, mert olyan állapotba került.
  • Ápolatlanabbnak tűnik, napokig nem fürdik, és ugyanabban a ruhában jár.
  • Bezárkózik, meglepően sok időt tölt a szobájában vagy valamelyik mellékhelyiségbe zárkózva.
  • Árulkodó tárgyak a szobájában eldugva: pipa, tükör, csipesz, alufólia, injekciós felszerelés – fecskendő, tű, vattadarabkák –, gyógyszeres fiolák, szemcsepp, ezüstpapír, öngyújtó, borszeszégő, megégetett, kormos kiskanál, citrompótló, citromlé (heroin!), színes tabletták, cukordarabkák, pici bélyegek.
  • Bőrén ismeretlen eredetű sebek láthatók, karján a szúrásnyomokat hosszú ujjú ruhával leplezi.

Kimutatható a vizeletből

  • A kábítószer-használatot megbízhatóan kimutatja a vizelet toxikológiai vizsgálata.
  • A kevésbé veszélyes drogok, mint a marihuána, is hosszan kimutathatók a vizeletből, a vérből és a hajból.
  • Névtelenül hívhatja a legközelebbi drogambulanciát.

Mi az a herbál?

Súlyosan addiktív anyag, biofű néven is ismerik. Szárított növény, amelyet a THC-t helyettesítésére szolgáló anyag, például aceton oldatával permeteztek be, majd hagytak megszáradni. A valódi kannabisznál sokkal erősebb, kiszámíthatatlan hatásai miatt veszélyes, és a kannabisszal ellentétben erős függőséget, akár halált is okozhat. A hatóanyagok tiltólistára kerülése miatt a szer pontos összetétele állandóan változik, gyakran a dílerek sem tudják, pontosan mit árulnak.

A dizájnerdrog függőséget okoz, és olyan elvonási tünetekhez vezethet, mint a sóvárgás, rémálmok, erős izzadás, hányinger, remegés, fejfájás, extrém fáradtság, álmatlanság, hasmenés, hányás, a tiszta gondolkodásra való képtelenség, érdektelenség. Hosszan tartó használata után feledékenység és zavarodottság tapasztalható, akár bénulást is kiválthat.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?