Cséfalvay: Az uniós csatlakozással kezdődött Szlovákia legsikeresebb korszaka

Cséfalvay Katalin
Pozsony |

Cséfalvay Katalin (Híd), a parlament külügyi biztosságának elnöke szerint 15 éve, az uniós csatlakozással kezdődött el Szlovákia legsikeresebbnek mondható korszaka.

 

Nem csak gazdasági, hanem geopolitikai szempontból is sikeres 15 évet zártunk.

Cséfalvay szerint először nem mi vagyunk a fogás az erősebb hatalmak étlapján, hanem partnerként ülhetünk egy asztalnál a legerősebbekkel, nem mások döntenek helyettünk.

A külügyminisztérium is nyilatkozatot adott ki az évforduló alkalmából. "Az uniós csatlakozással egy fejlett közösség tagjaivá váltunk, amelyet aktívan formálhatunk, és előmozdíthatjuk a lakosaink érdekeit" - írták.

A minisztérium és a parlament külügyi bizottságának elnöke emlékeztettek az uniós tagsággal járó előnyökre is: a biztonságot, a stabilitást, a jólétet, az utazást, a külföldi munkavállalást és tanulást, valamint az uniós támogatásokat is említik.

Ľuboš Blaha, a parlament európai ügyek bizottságának smeres elnöke ezzel szemben nem lát okot az ünneplésre, mivel szerinte az EU "neoliberális projekt", amely megnyitotta a piacokat a nyugati nagyvállalatok számára, és ezért függővé tesz bennünket a nyugati hatalmaktól.

Andrej Danko, a parlament elnöke szerint az Európai Unió egy sikeres projekt, de szüksége van reformokra.
Andrej Kiska köztársasági elnök az évforduló alkalmából megjegyezte: az EU és a NATO Szlovákia egyetlen esélye.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?