Súlyos probléma a gépek súlya

csereföld traktor

Vladimír Rataj professzor és kollégái, Miroslav Macák és Jana Galambošová, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem műszaki tanszékének a tanárai egy nemrég megjelent tanulmányukban azt is hangsúlyozták, hogy negatív jelenségnek számít a mezőgazdasági gépek és berendezések egyre nagyobb súlya.

Éppen ezért vált kulcsfontosságúvá az ilyen nagy súlyú mezőgazdasági gépek mozgásának pontos koordinálása. Vladimír Rataj professzor már a nyári, udvardi szakmai napokon tartott előadásában kiemelte, hogy mekkora károkat okoz a föld nedvességének megtartása, a növények fejlődése szempontjából a hatalmas és nehéz munkagépek használata. A gépek megfelelő módon történő irányítását olyan észlelő rendszerek használata segítheti, mint amilyen az ultrahangos rendszer, vagy a lézeres mérés. Ám abban az esetben, ha gépek navigálásáról van szó, többnyire a szatellitrendszer segítségével használatos GNSS-t alkalmazzák. Ezek a rendszerek a GPS-pozicionáló antennából, adatfeldolgozó szoftverből, PC-ből és különböző szintű szolgáltatást nyújtó adatkijelző monitorból állnak. A precíziós technológia alkalmazása ma már a tápanyag-utánpótlásban és a vetésben a legjellemzőbb, kisebb szerepet kap a növényvédelemben és a talajművelésben. Műszaki elemek tekintetében az automata kormányzás a legelterjedtebb, illetve a sorművelés, a ráfedés és a kihagyásmentes vetés. A precíziósan végzett növényvédelemben a növényvédő szer mennyiségének változtatáskor kap jelentős szerepet, vagy a differenciált fejtrágyázáskor használják a modern technika vívmányát. Az egyik legpontosabb mód az RTK-rendszer, amely pontosítja a GPS alapú nyomkövetést. A pozíciót az RTK a műholdas rendszereket a földi korrekciós jel összehangolásával képes igen pontosan meghatározni.

A robotpilóta rendszer az elérhető ±2,5 cm-es pontosságnak köszönhetően növeli a hatékonyságot és csökkenti a kezelő fáradságérzetét, a gép kopásait. Így fárasztó munkanapon, rekkenő nagy hőségben az utolsó sorok is ugyanolyan pontosak, mint az előzőek. 

Speciális növények esetében még hangsúlyosabbá válik a talajvédelem a nehéz mechanizmusok használatakor. A kukorica vetésével foglalkozók jól tudják, hogy az anya- és apasorok váltakozása miatt még inkább oda kell figyelni a gépek mozgására, a sorok betartására.

Az apasorok számát általában a betakarítógépek munkaszélessége, az anyasorok számát viszont a betakarítógépek típusa határozza meg. Követelmény még az is, hogy a tábla szélén mindig apanövények legyenek. A korszerű navigációs rendszerek alkalmazásával jobban ügyelhetünk arra, hogy ne terheljük a termőtalajt bonyolult manőverezések során sem, az egyik ilyen, a gép irányított mozgását biztosító rendszer a CTF (Controlled Traffic Farming – CTF).

A gépek mindig ugyanazon a nyomon közlekednek, legyen az műtrágyázás, vetés, talaj-előkészítés, növényápolás vagy a termény betakarítása.

(szaz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?