Északi elkerülő épülhet Vágsellyén

Vágsellye |

Még ebben az évben megkezdik a Vágsellyét elkerülő út építését. Több mint egy évtizede küzdenek a térségbeli lakosok a város útját terhelő, a járási székhely ingatlanjait károsító sűrű teherforgalom eltereléséért. Azt, hogy az I/75-ös Galántát Vágsellyével és Érsekújvárral összekötő útszakasz rendkívül fontos, a körgyűrű megvalósíthatósági tanulmánya is megerősítette.

Az északi nyomvonal valósulhat meg

„A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma javasolta a körgyűrű előkészítés alatt lévő változatásnak folytatását, a Szlovák Útkezelő Vállalat pedig ezt követően versenytárgyalást hirdetett a körgyűrű kivitelezőjének kiválasztására” – tájékoztatott Karolína Ducká a minisztérium szóvivője.

A megvalósíthatósági tanulmány célja a szakasz műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontból legelőnyösebb nyomvonalának elbírálása volt, a már megtervezett szakaszok kiértékelése és esetleges új variánsok javaslata mellett. Érsek Árpád közlekedési miniszter, aki korábban találkozott Jozef Belickývel Vágsellye polgármesterével és a kerülőút megépítését szorgalmazó petíciós bizottság tagjaival is, hangsúlyozta, hogy az elkerülő út megépítése a prioritásai közé tartozik. „Örülök, hogy a tanulmány megerősítette a javasolt, északi nyomvonal megvalósíthatóságát, és bízom benne, hogy még idén sor kerül a versenytárgyalás befejezésére és az építkezés megkezdésére“ – hangsúlyozta Érsek Árpád.

Egyetlen híd van csak

A közbeszerzési eljárást a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) azt követően kezdte meg, hogy a megvalósíthatósági tanulmány eredményeit megerősítette az építésügyi tárca és a pénzügyminisztérium hatékony forrásfelhasználást vizsgáló elemzőcsoportja is.

Az elemzés a körgyűrű északi és déli variánsát bírálta el, és mindkét megoldást kivitelezhetőnek tartja. A közlekedési tárca javaslatára az SSC az északi kerülőutat valósítja meg, amely összhangban van a területrendezési tervvel, illetve a kész projektdokumentációval és a szükséges engedélyeket is kiadták. Vágsellyét csak egyetlen híd köti össze a Vágvecse lakóteleppel, valamint az Érsekújvárra és Nyitrára vezető útszakasszal. Az elkerülő út 11,8 kilométer hosszú lesz, és a részét képezi a 705 méter hosszú híd is. Az I/75-ös út új szakasza 120 méterrel a vágkirályfai vízerőmű vízelvezető csatornájánál lesz, Vágkirályfától nyugatra. Vágkirályfát északnyugaton a Vág fölötti hídon át kerüli el, észak felől Vághosszúfalut, Vágsellyét és Vágtornócot kerüli el. Vágtornóc mellett az útszakasz a Duslo vállalat felé vezető vasútvonalat keresztezi. A szakasz vége Felsőjattónál, a harmadosztályú út kereszteződése után lesz. Az építési munkálatok mintegy 60 millió euróba kerülnek, európai uniós támogatásból, valamint az Integrált Infrastruktúra Operációs Programból fedezik az összeget.

Bonyolult telekfelvásárlás

A Szlovák Útkezelő Vállalat vezetése levélben fordult a telektulajdonosokhoz, az önkormányzatokhoz és a magánszemélyekhez Vágsellye, Vágtornóc, Vághosszúfalu, Vágkirályfa és Felsőjattó környékén.

465 telektulajdonost szólítottak meg, az ingatlanokat mintegy nyolc millió euró állami támogatásból vásárolták fel. Vágsellyén, valamint a Vágvecse városrészben 9246 négyzetméter városi tulajdonban lévő parcellát adtak el az államnak, négyzetméterét 19,97 euróért. Egy időre fel kellett függeszteni a telekrendezési eljárást a társasházkezelők egyesületének (Združenie domových samospráv) észrevételei miatt. Az egyesület vezetése nehezményezte, hogy nem vonták be őket a terelőút megépítéséhez készített környezeti hatástanulmány véleményezésébe. Követelték, hogy a terelőút közelében létesítsen a beruházó esőkerteket. A terelőút építési tervében szerepel az út közelében lévő zöldterület rendezése, a Duslo vegyi vállalat földalatti vezetékeinek kímélése, illetve az úthoz közeli szőlőültetvények bekerítése, a kereszteződések megvilágítása. Az építési hivatal ezért úgy döntött, nem szükséges bevonni a telekrendezési eljárásba a társasházkezelők egyesületét.

Az útdíj bevezetése óta a kamionok a városon át rövidítik az útjukat, ami jókora terhet ró a járási székhelyre. A vágsellyei lakosok petícióban és forgalomkorlátozással is tiltakoztak az elmúlt egy évtized alatt az áldatlan állapotok miatt.

Róbert Andráši városi és megyei képviselő, a kerülőút megépítéséért küzdő aktivisták egyike elmondta, nagy örömmel fogadták a hírt, miszerint október-november folyamán megkezdhetnék a beruházás megépítését. "Némi fenntartásaink mégiscsak vannak a most beindult közbeszerzési eljárással kapcsolatban, hogy akad-e jelentkező, vagy nem lesz-e gond a kivitelező kiválasztásával, mert ebben az esetben elhúzódhat a folyamat. A vágsellyei lakosok, akik több évtizede elkeseredetten harcolnak a teherforgalom eltereléséért és több alkalommal kivonultak az utakra, sem tudják még elhinni, hogy valóban megépülhet a kerülőút. Talán majd akkor, ha végre konkrét lépések történnek az ügyben és valóban beindul az építkezés" -- mondta Andráši. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?