Lemondják az útjaikat az turisták, félnek Srí Lankára utazni

*

A szakértő szerint korai lenne megjósolni, milyen hosszú távú hatásuk lesz a turizmusra a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényleteknek.

A legutóbbi adatok szerint 253 halottja és mintegy 500 sérültje van a Srí Lankán három keresztény templomban és négy szállodában elkövetett robbantásos merényleteknek. A tragédiát természetesen a turizmus is nagyon megsínyli: a támadásokat követő három napban a meglévő foglalások 86,2%-át törölték. A sziget legfontosabb küldőpiacairól – Indiából, Kínából, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Németországból és Franciaországból – többen mondták vissza a repülőútjukat, mint ahányan a tavalyi év azonos napjain foglaltak. A júliusra és augusztusra szóló előzetes foglalások száma, amely az április 20-i adatok alapján 2,6%-kal múlta felül az előző évit, április 23-án már 0,3%-kal maradt el attól.

A húsvétvasárnap történtek előtt Srí Lanka turizmusa biztató fejlődést mutatott. A járatfoglalások száma 3,4%-kal volt magasabb 2019. január 1. és április 20. között, mint az előző év hasonló időszakában. Különösen figyelemre méltó volt az Oroszországból, Ausztráliából és Kínából érkezett foglalások számának emelkedése (45,7%, 19,0%, ill. 16,8%).

Az eTurboNews idézi Jameson Wongot, a nemzetközi foglalásokat elemző ForwardKeys ázsiai és csendes-óceáni üzletfejlesztési igazgatóját, aki szerint korai lenne megjósolni, milyen hatással lesz a tragédia Srí Lanka turizmusára. A törlések kezdeti hulláma ugyanis a közeljövőben tervezett utazásokat befolyásolja.

Ha megvizsgáljuk a korábban elkövetett terrorcselekmények turizmusra kifejtett hatását, megfigyelhetjük, mennyire eltérőek lehetnek ezek. 2013-ban Nairobiban a Westgate bevásárlóközpont véres ostroma hasonló visszaesést váltott ki a foglalásokban, mégis kevesebb mint két héten belül újra növekedésbe fordult a nemzetközi érkezések száma. Ezzel szemben a tunéziai Sousse tengerpartján 2015-ben elkövetett mészárlás után több mint három évbe telt, mire az ország turizmusa magához tért.

Érdekes

Washington óva inti az amerikaiakat a Srí Lankára utazástól

Az amerikai külügyminisztérium pénteken óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy Srí Lankára utazzanak. A tárca péntek este közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy "a terrorizmus miatt az amerikai kormányzatnak korlátozott lehetőségei vannak a Srí Lankán tartózkodó amerikai állampolgároknak nyújtandó segítségre". A minisztérium emiatt eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy a szigetországba utazzanak. 
   

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.  A külügyi közlemény figyelmeztetett arra is, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán. 
   

Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke pénteken bejelentette, hogy a titkosszolgálat információi szerint még mintegy 140 ember áll kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel az országban. Ezeket az embereket - mint fogalmazott - "meg fogják semmisíteni". Közölte azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.    

Pénteken több mecsetben elmaradtak a hagyományos pénteki közösségi imák, a katolikus templomok pedig egyelőre - további értesítésig - zárva maradnak.        

Srí Lankán húsvét vasárnapján több katolikus templom ellen követtek el véres merényleteket, amelyeknek mintegy 250 halálos áldozatuk volt. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?