Szerdától újra nő a bérpótlék

Pozsony |

Május elsejétől, vagyis már szerdától tovább nő az éjszakai és hétvégi munkáért járó bérpótlék. Míg a szakszervezetek örülnek a módosításnak, a munkáltatók arra figyelmeztetnek, hogy Szlovákia egyre drágább számukra, így több cég is elbocsátásokra kényszerül, vagy külföldre telepítheti a termelését.

A kormány és a parlament tavalyi döntése alapján az éjszakai és a hétvégi munkavégzésért járó bérpótlék két lépésben nő. Az elsőre már tavaly májusban sor került. Az ünnepnapi munkavégzésért járó bérpótlékot egy évvel ezelőtt az alkalmazott átlagbérének az addigi 50%-áról 100%-ra növelték, így ez most már nem fog változni. Aki minimálbérért dolgozik, annak ez 2,989 euró lesz óránként. Az éjszakai munkavégzésért járó minimális bérpótlék tavaly májusig az órabér 20%-ának felelt meg, amit egy évvel ezelőtt 30, rizikós munkavállalás esetén 35%-ra nőtt. 

Szerdától az éjszakai pótlék 40%-ra nő, rizikós munkavégzés esetén azonban legalább a minimálbér 50 százalékát kell majd fizetni az éjszakai munkáért. A normál munkavégzés esetén a minimális bérpótlék így 1,196, a rizikós munkavállalás esetén pedig 1,495 euró lesz óránként. Aki szombaton dolgozik, az a minimálbér 50 százalékának megfelelő bérpótlékra (1,495 euró/óra) számíthat az eddigi 25 százalék helyett. A vasárnapi munka esetén pedig a minimálbér 100%-át (2,989 euró/óra) fizetik az eddigi 50 százalék helyett.

A munkáltatók szerint már a tavalyi emelés is gondot okozott nekik, a mostani emelés pedig több céget is arra ösztönözhet, hogy hátat fordítson Szlovákiának. „Míg a tavalyi változásoknak köszönhetően például az éttermi alkalmazottak fizetése nagyjából 3–3,5 százalékkal nőtt, a munkáltatóik bérköltségei ezzel párhuzamosan 8–10 százalékkal ugrottak meg. Az újabb növelés miatt ezért elkerülhetetlenek a megszorító intézkedések. Az éttermek egy része rövidebb ideig tarthat nyitva, mások pedig növelhetik az áraikat” – nyilatkozta Vladimír Sirotka, a kis- és közepes cégeket, vállalkozókat tömörítő szakmai szervezet elnöke.

A munkáltatók arra is figyelmeztetnek, hogy az ünnepnapi munkavégzésen kívül az említett bérpótlékok a bruttó minimálbérre kötődnek, ez pedig folyamatosan nő. Míg tavaly 480 euró volt, idén 520 euróra ugrott, a kormány elképzelései szerint pedig már jövőre 600 euró körül mozoghat. A szakszervezetek még ennél is többet követelnek.

A Smer jövőre a jelenlegi 520 euróról 600-ra emelné a minimálbér összegét, a szakszervezetek azonban több mint 100 eurós emelést javasolnak. „Szeretnénk elérni, hogy jövőre 635 euróra nőjön a minimálbér” – nyilatkozta Martina Nemethová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) a szóvivője. A munkáltatók ezzel szemben a minimálbér visszafogottabb emelését követelik, szerintük ugyanis a drasztikus növelés hosszabb távon a munkavállalókat is negatívan érinti. „A mostani intézkedések valódi hatását 2-3 év múlva érezzük meg, amikor a gazdasági növekedés már nem lesz olyan látványos, mint manapság, és a cégek kénytelenek lesznek elbocsátani az alkalmazottaik egy részét” – mondta Martin Hošták, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) a titkára. Szerinte több ágazatban már most is megéri robotokra cserélni az alkalmazottakat. A változások negatív következményeit azonban a cégek másként is enyhíthetik. „Ha a munkáltatóknak nem lesz más választásuk, akkor a bérpótlék kifizetéséhez szükséges összeget a prémiumok csökkentésével teremtik majd elő” – mondta Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója.

A munkaügyi tárca mindezek ellenére kitart amellett, hogy a bérpótlék növelése pozitív döntés volt. „Semmilyen problémát nem látok ezzel kapcsolatban. Személyes meggyőződésem, hogy jól döntöttünk. A módosítás ráadásul több kivételt is tartalmaz azon cégeknek, amelyeknél az éjszakai munkavégzés dominál” – nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter. A tárcavezető is elismeri azonban, hogy a változások miatt egyes cégek rákényszerülnek majd arra, hogy csökkentsék az éjszakai műszakok számát. A szakszervezetek ugyanakkor újabb olyan intézkedéseket javasolnak, amelyek tovább nehezíthetik a munkáltatók életét. „A munkáltató jelenleg 150 túlórára kötelezheti az alkalmazottait, ezt a jövőben 100 órára szeretnénk csökkenteni. Ezzel párhuzamosan pedig a túlóráért járó díj további növelését szorgalmazzuk” – mondta Emil Machyna, a Kovo szakszervezet elnöke. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?