Zelenszkij üzent Putyinnak: ne remélje, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot

Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök azt üzente Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, ne reménykedjen abban, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot.

Zelenszkij arra reagált, hogy Putyin szombaton Pekingben közölte: Oroszország kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, nemcsak a Donyec-medencei szakadár területeken élőknek. 

Zelenszkij a hétvégén kiadott közleményében kifejtette: Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy "az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet". "Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését" - fűzte hozzá. 

Szavai szerint az ukrán állampolgárság ezzel szemben "a szabadságot, a méltóságot és a tiszteletet" jelenti. "Ez az, amit megvédtünk és védeni fogunk. Ukrajna nem mond le arról a küldetéséről, hogy a demokrácia példájaként szolgáljon a posztszovjet térség országai számára. Ezen küldetésünk részévé válik az, hogy védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot adunk mindenkinek, aki kész harcolni a szabadságért. Segítséget és menedéket fogunk nyújtani mindazoknak, akik készek velünk vállvetve harcolni a mi és az Önök szabadságáért" - jelentette ki. 

Zelenszkij is leszögezte, hogy "nem érdemes" Ukrajnával a fenyegetések, a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlás nyelvén beszélni. 

Ismételten megerősítette ugyanakkor, hogy kész Putyinnal tárgyalni, és reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében - azaz Németország és Franciaország bevonásával - a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország "demonstrálja készségét" a konfliktus enyhítésére. Szavai szerint Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie. 
 

Kijelentette, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit. Leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?