A szlovák gazdaságnak is fájhat a kemény brexit

A szlovák cégek 61 százaléka szerint a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése, vagyis az úgynevezett „kemény brexit” a szlovák gazdaságot is érzékenyen érinti – derül ki a ČSOB Bank és a Datank ügynökség legfrissebb felméréséből.

„A britek közelgő kilépésével párhuzamosan nő a cégek pesszimizmusa, az egyes társaságok között azonban látványos különbségek vannak. Nagy általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy társaság, annál sötétebb színekben látja a britek kiválását” – nyilatkozta Marek Gábriš, a ČSOB vezető közgazdásza. 

Hogy a brexit nem lesz hatással a szlovák gazdaságra, azt a megkérdezett cégvezetők alig negyede gondolja. A brit–szlovák kereskedelmi kapcsolatok alakulását illetően jóval nagyobb a pesszimisták aránya: a cégvezetők több mint kétharmada biztos benne, hogy a brit behozatal és Szlovákia Nagy-Britanniába irányuló kivitele visszaesik.

Gábriš szerint a cégvezetők pesszimizmusa indokolt, hiszen több ágazatban – elsősorban az autó- és gépiparban – fontos kereskedelmi partnernek számítanak a britek. A szlovák kivitel nagyjából 5 százaléka irányul a szigetországba, aminek a felét az autók, harmadát pedig a gépipari termékek adják. A ČSOB felmérését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi tanulmánya is alátámasztja, eszerint ugyanis súlyos hatást gyakorolna régiónk exportjára a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése. A szlovák gazdasági termelés összértékének az 1 százaléka lenne kitéve a negatív hatásoknak. „A kisebb szlovákiai cégek többsége ugyanakkor nem tart a brexittől, hiszen a tevékenységi körük általában nem terjed túl a szomszédos országokon” – tette hozzá Dáša Polláková, a ČSOB kis és közepes cégekért felelős osztályvezetője. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?