Gazdák: Áttörés van a csalási ügyekben

gazdák
Pozsony |

Feljelentést tettek a gazdák a Agrárkifizető Ügynökség (PPA) ellen hivatali jogkörrel való visszaélés gyanújával. František Oravec, a gazdák szóvivője szerint ezzel példát mutatnak a többi kisgazdának, hogy ki kell állniuk a jogaikért.

A gazdák tavaly óta folyamatosan tüntetnek a fővárosban az agrártámogatásokkal való visszaélések miatt. Elmondásuk szerint rendszeresen megfosztják őket azoktól az anyagi támogatásoktól, amelyek jogilag őket illetnék. A nagyobb cégek ugyanis rendre támogatást igényelnek a kisgazdák tulajdonában álló földekre, az Agrárkifizető Ügynökség pedig sokszor ezeknek a vállalatoknak ítéli meg a pénzösszeget. František Oravec állítja, 2016-ban ő is ilyen praktikának lett az áldozata. „A földjeimre egy ESIN nevű cég igényelt jogtalanul támogatást, ezért panaszt nyújtottam be a járási, majd a megyei bíróságon. Mindkét esetben az én javamra döntöttek. Azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy az Agrárkifizető Ügynökség leállítsa a törvényellenes tevékenységét. Közben folyamatosan azon dolgoztak, hogy engem kizárjanak a jogi eljárásból” – magyarázta a kisgazdák szóvivője

Fordulópont a Főügyészség határozata

Az ügyben a Főügyészség határozata jelentette a fordulópontot, melyben kijelentették, hogy a PPA tevékenysége törvénybe ütközik. Ezt követően a mezőgazdasági minisztérium kénytelen volt visszavonni korábbi döntését, miszerint kizárták Oravecet a jogi eljárásból. „Korábban nem engedték, hogy bepillanthassunk az iratokba, melyek alapján az ESIN-nek ítélték a támogatásokat. Április 30-án ez megváltozik, és akkor mindannyian belenézhetünk a dokumentumokba” – mondta Oravec. Hozzátette, hogy feljelentést tesznek a PPA ellen hivatali jogkörrel való visszaélés gyanújával, és az EU gazdasági érdekeinek megsértésével. „Mivel a valódi bérleti szerződéseken az én nevem áll, ezért biztos, hogy a PPA 2016 óta támogatási csalást leplez” – jelentette ki Oravec.

Példát mutatnak a kisgazdáknak

A gazda azonban attól tart, hogy az elkövetkezendő napokban a PPA hamis dokumentumokkal egészíti ki az iratokat, hogy ezzel fedezze a támogatósásokkal való visszaéléseket.

„Ezúton szeretném felszólítani Jaromír Čižnár főügyészt, Denisa Saková belügyminisztert és Milan Lučanský rendőrfőkapitányt, hogy biztosítsák be az iratok biztonságát”

– tette hozzá a kisgazdák szóvivője.

Patrik Magdoško, a Mezőgazdászok Kezdeményezésének vezetője szerint ezzel precedenst teremtenek, és megmutatják a kisgazdáknak, hogy nem érdemes tétlenkedniük. „Felszólítjuk az összes kisgazdát: ne féljetek, és mutassatok rá a problémákra” – mondta Magdoško.

Mezőgazdasági minisztérium: hagyjuk a showműsort

A mezőgazdasági minisztérium felszólította Oravecet, hogy tartsa tiszteletben a törvényeket és a vonatkozó jogi eljárásokat. „Oravec úr cégei az utóbbi években több mint 7 millió euró támogatást kaptak. Ezért arra kérnénk őt, hogy ne próbálja befolyásolni a hivatalok és bíróságok döntését ehhez hasonló nyilvános show-műsorokkal” – reagált Michal Feik, a tárca szóvivője. (nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?