Játékos edukáció a Szigeten

Sziget
Budapest |

Bár egy nagyobb fesztiválra általában az ott fellépő sztárok kedvéért megy el az ember, a Sziget azzal is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, hogy ott a nagyszínpadon túl is van élet. Az újcirkusztól a videó-installációkon át a kabaréig szinte valamennyi művészeti ággal lehet találkozni a hét lyamán.

A szervezők mai budapesti sajtótájékoztatóján kiderült, hogy minden eddiginél jobban igyekeznek kidomborítani a rendezvény összművészeti jellegét, hogy az oda látogatóknak „360 fokos élményben” legyen részük. Kádár Tamás főszervező szerint a Szigetnek Európában már csak 6–8 komoly versenytársa van, ahova szintén igyekeznek leszerződtetni a legnagyobb sztárokat. Mivel az utóbbi két évben egy komoly pénzügyi befektető áll a hátuk mögött, amely más fesztiválokat is támogat, a nagyszínpad headlinereinek becserkészése is egyszerűbbé vált, nem csak anyagi szempontból. A magyar szervezők egyeztetni tudnak más rendezvényekkel, hogy mindenki jól járjon. „A Sziget Zrt. sikeres évet zárt, ezért a fesztivál tavalyi, 10 milliárd forintos költségvetését ismét emelni tudtuk. Fél milliárddal megnöveltük a nagyszínpad fellépőire szánt összeget, így a hét nap alatt kilenc A listás headlinerünk lesz. Több olyan nap is akad a héten, amikor egymás után két olyan sztár lép fel nálunk, akik a világ összes fesztiválján fő attrakciók lennének” – mondta Kádár Tamás. 
A legnagyobb húzónév kétség kívül Ed Sheeran, az ő koncertjére már elfogytak a napijegyek, de még van olyan bérlet, amellyel nem maradnak le kedvencükről a későn ébredők. 
Újdonság, hogy ötnapos bérletet nemcsak az első öt napra, hanem bármely egymást követő öt napra árulnak, a háromnapos bérletek pedig megmaradtak, vagyis sokféleképpen lehet kombinálni. 
A Szigetet elsősorban egyedi atmoszférájáért szeretik a külföldi fesztiválozók, sokan rendszeresen visszajárnak, és már a fellépőlista kihirdetése előtt, vagy az első közzétett nevek hallatán megveszik a bérletüket. A készpénzt már évekkel ezelőtt száműzték a helyszínről, a csipkártyák után tavaly nagy sikert aratott a próbaüzemmódban működtetett karszalagos fizetés, úgyhogy idén is a belépésre jogosító karszalag lehet a pénztárca a rendezvény területén, amelyre az interneten keresztül is tölthetünk fel pénzt, azaz vége a hosszú sorban állásnak a feltöltőhelyeknél.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál továbbra is kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. Ismét visszaváltható poharakat használnak, és végleg kitiltják a műanyag evőeszközöket, tányérokat a rendezvényről. Szívószálat csak külön kérésre adnak a pultoknál, az is papírból lesz. Már tavaly hadat üzentek ennek a teljesen felesleges, ám rendkívül környezetszennyező, nehezen lebomló eszköznek, Kádár Tamás szerint 600 ezer szívószállal kevesebb fogyott a Szigeten 2018-ban, mint egy évvel korábban, és 1,5 millió eldobható pohártól mentették meg a takarítókat. Részben edukációs céllal egy komposztáló üzemet is működtetnek majd a fesztivál területén, ahol bárki megnézheti, hogyan kezdik lebomlasztani a műanyagokat – a tervek szerint 100 köbmétert egy hét alatt. A komposztot pedig az Óbudai-sziget revitalizálására használják fel, azaz szépen visszaforgatják a helyszínbe. Aki kerékpárral érkezik, ingyen tárolhatja a Szigeten, és biciklikölcsönző is működik majd, hogy a turisták két keréken indulhassanak várost nézni. Az átszerelések alatt a nagyszínpadon környezetvédők beszélnek a tömeghez, köztük a csimpánzairól híres Jane Goodall doktornő, az ENSZ békenagykövete. A fiatalok nevelése tehát folytatódik, diszkréten és gyakran játékosan – például úgy igyekeznek rávenni őket, hogy ne pazarolják a vizet tisztálkodás közben, hogy a zuhanyzókban zene szól majd, és aki egy dal elhangzása alatt végez, az megtudhatja, hogy védte a környezetet, aki pedig háromdalnyi vizet fogyaszt, azt pávának titulálják.
Kardos József, a Sziget programigazgatója több nem zenei jellegű, főleg színházi produkcióra hívta fel a figyelmet. Személyes kedvence a chilei Marco Layera projektje, aki kilenc tizenéves lánnyal közösen hozott létre egy előadást, mely a mai fiatalok problémáit helyezi középpontba. A lányok őszintén, saját tapasztalataikon keresztül beszélnek egyebek közt a családon belüli erőszakról, az iskolai megfélemlítésről, kiközösítésről és az abortuszról, felvetve a felnőtt társadalom felelősségét. A dél-koreai Elephants Laugh csoport egymás elfogadásáról, megértéséről szóló előadásában Magyarországon élő menekültek is szerepelnek, Sol Picó spanyol táncos-koreográfus pedig egy olyan helyspecifikus, a Szigetre adaptált előadással érkezik, amelyet húsz magyar táncossal közösen hoznak létre. 
Úgy tűnik, a szervezők nemcsak szórakoztatni akarják a nagyérdeműt, hanem mélyebb nyomot is szeretnének hagyni a fesztiválozók lelkében. 
A 27. Sziget augusztus 7–13. között zajlik, és a látogatók száma az egy hét alatt vélhetően idén is eléri a félmilliót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?