Év végéig még ingyen használhatja a múzeum a Zichy-palota termeit

Zichy-palota
Komárom |

Év végéig még ingyenesen kölcsönzi a város a Duna Menti Múzeum által használt Zichy-palotabeli kiállítótermeket a múzeum fenntartójának, a Nyitra megyei önkormányzatnak.

A működési költségeket természetesen továbbra is a megye állja. Új bérleti szerződés 2019. január elsejétől esedékes, addig kell megegyeznie a két félnek a bérleti díjban.

A közel 1400 négyzetméternyi területet a megye eddig jelképes összegért, évi egy euróért bérelte az épület tulajdonosától, a várostól. Év elején viszont a komáromi képviselő-testület úgy döntött, hogy az április végével lejáró, 5 évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést módosítja, és ezentúl évente 40 euró/négyzetméter bérleti díjat kér a helyiségekért. Azzal az indoklással, hogy az épület, a tető felújítására szorul, és a költségek egy részét a bérleti díjból fedezné a város. A megyei önkormányzat azonban nem tartotta elfogadhatónak a kért árat, egyrészt arra hivatkozva, hogy Nyitrán ennek harmadát fizeti ingatlanok bérléséért. Másrészt a megye 2019-es költségvetésében nem szerepelt ilyen kiadási tétel. A legutóbbi testületi ülésen Keszegh Béla, Komárom polgármestere arról tájékoztatta a képviselőket, hogy tárgyalnak a megye illetékeseivel a bérleti díj nagyságától és igyekeznek kompromisszumos megoldást találni.

A Zichy-palotán kívül további városi ingatlanok is felújításra szorulnak.

A környezetvédelmi minisztérium Enviromentális alapja március közepén újabb pályázati felhívást tett közzé a középületeket energiahatékonysága növelésére irányuló projektek támogatására.  Ehhez az alaphoz nyújtott be a város, illetve több városi intézmény pályázatot, mégpedig a szabadidőközpont, a művészeti alapiskola, a városi művelődési központ, valamint az idősek otthona épületének felújítására, energiagazdálkodásának javítására. Az egyes beruházások elsősorban a nyílászárók cseréjét, az épület, a tető hőszigetelését foglalják magukba. A művelődési központ 2017-ben már kapott 120 ezer eurót ugyanettől az alaptól a nyílászárók cseréjére, most a tetőszigeteléssel folytatnák a felújítást. Egy-egy tervezet maximális összege 200 ezer euró lehet, a pályázónak 5 százalék önrésszel kell hozzájárulnia a költségekhez. A képviselők jóváhagyták, hogy ha bármelyik pályázat sikeres lesz, akkor a város költségvetéséből finanszírozzák az önrészt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?