Pellegrini és Abe Sindzó a jó viszonyt és az új egyezményeket emelték ki

Pellegrini és Abe Sindzó
Pozsony |

A japán miniszterelnök, Abe Sindzó először látogatott Szlovákiába, Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő fogadta őt. A bilaterális tárgyalás témái a beruházások és a kölcsönös szerződések mellett a száz éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolatok voltak. A partnerek leginkább a szociális biztonságról szóló szerződést értékelték, amely júliusban lép érvénybe.

Ennek alapján könnyebbé válik a japán munkavállalók helyzete Szlovákiában, illetve a szlovákiai munkavállalók helyzete Japánban, az adott ország például nyugdíjat is biztosít számukra. A japán miniszterelnök meggyőződése, hogy a szerződésnek köszönhetően csökkenni fog a Szlovákiában székelő japán cégek leterheltsége.

Pellegrini pozitív, követendő példaként említette az EU és Japán közötti egyezményt is a gazdasági partnerségről.

A szlovák kormányfő értékelte, hogy a szlovákiai japán cégek beruházása nemcsak a gyártásra, hanem a kutatásra és fejlesztésre is kiterjed. Több mint 60 japán cég tevékenykedik az országban, amelyek összesen 13 ezer embert alkalmaznak. A japán miniszterelnök emlékeztetett, hogy Japánban is befektet egy szlovák cég, az Eset.

A partnerek beszéltek a multilaterális kapcsolatokról is a japán G20-elnökséggel, illetve a szlovák EBESZ- és OECD-elnökséggel összefüggésben. Említést tettek Észak-Koreáról is, amely az egyik témája lesz a visegrádi négyek (V4) és Japán csúcstalálkozójának. Ez utóbbira csütörtökön kerül sor a pozsonyi (Bratislava) várban.

A japán kormányfő elmondása szerint a megbeszélés témája volt a kultúra is, főleg annak kapcsán, hogy jövőre lesz a japán-csehszlovák diplomáciai kapcsolatok létesítésének századik évfordulója. Emlékeztetett: 2020-ban Japán rendezi az olimpiai és paralimpiai játékokat, 2025-ben pedig a World Expo világkiállítást. Ezzel összefüggésben köszönetet mondott Szlovákiának, amiért támogatta, hogy Japán legyen a rendezvény házigazdája.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?