Jön a Free Noise Music Festival

oo
Somorja |

Igazi alulról jövő kezdeményezésről számolhatunk be önöknek, amelyet már így látatlanban is rendkívül szimpatikusnak tartunk, mivel kezdő zenekaroknak kínál bemutatkozási lehetőséget. Egy rövid, showcase jellegű fellépésből még bármi lehet, akár fel is figyelhetnek tehetséges bandára nagy hatalmú producerek, mint a mesében.

Ilyesmi persze tőlünk nyugatabbra fordul elő gyakrabban. Nálunk a zenészeknek maguknak kell kitaposniuk a siker felé vezető utat, vagy inkább bozótvágóval utat törniük a dzsungelben. Legtöbben már azért is hálásak, ha valaki kivág helyettük egy-két méternyi bozótot. 
A Free Noise Music Festival egy fiatal, hazai pályakezdő zenekarokat segítő rendezvény, mely fellépési lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára. Egyedi eseményről van szó, amelyhez hasonlót nem rendeztek még Dél-Szlovákiában. Az egynapos minifesztivál május 4-én lesz a Somorjai Művelődési Házban 17 órától. 
A zenekarok február közepétől március végéig jelentkezhettek, közülük tízen mutatkozhatnak be Somorján. Íme a névsor: Babadara, Big If, Flashjet, Gorlo Volka, Krksizlom, Night Ride, On The Road, Pálmafunk, Pitvipers, The Jean Mones. Aki figyeli a hazai amatőr szcénát, láthatja, hogy sokféle műfaj képviselteti magát, a friss, cuki, folk-rockos, szövegcentrikus vonaltól (Gorlo Volka) a keményebb zsánerig (Krksizlom). Némelyik zenekar már eddig is ügyesen kihasználta az internet és a közösségi oldalak nyújtotta ingyen reklámlehetőséget; dalokat, színvonalas klipeket, sőt teljes koncerteket is elérhetővé tettek a YouTube-on. Másokat hiába keresünk ugyanitt, pedig nem sokból állna feltenni egy kis ízelítőt a zenéjükből. Az On The Road vagy a Babadara zenekarról ezért semmit sem tudunk, de talán pont ezért megyünk majd el meghallgatni őket, úgyhogy a rejtőzködés is lehet egyfajta reklám. 
A zenekarok 20 perc tiszta játékidőt kapnak – ez a világ szinte valamennyi showcase fesztiváljának írott/íratlan szabálya, hiszen a szakemberek ennyiből bőven meg tudják állapítani, mennyire izgalmas, újszerű, illetve piacképes az adott produkció. A közönség szintén szereti ezeket a minikoncerteket, hiszen ízelítőt kaphat valamiből, amibe talán sehol máshol nem futott volna bele – a nagy fesztiválokon biztosan nem. A szervezők teljes hang- és fénytechnikát biztosítanak a helyszínen, beleértve a backline-t is: alap dobfelszerelés (cintányérok, pergő és lábgép nélkül), gitár-, illetve basszusgitár- erősítők állnak majd rendelkezésre. A zenekarok fellépési sorrendjét egy random generátor fogja eldönteni. 
Mivel a Free Noise Music Festival nonprofit jellegű, a Csiba Gábor vezetésével dolgozó szervezők ingyen vesznek részt az előkészítésben, és a fellépők sem kapnak gázsit. Előbbiek viszont vállalták, hogy minden zenekar számára ingyenesen biztosítják a koncert hang- és videóanyagának rögzítését. Ezeket a felvételeket vágás és profi keverés után elküldik a zenekaroknak. 
Nos, szerintünk egy ilyen szolgáltatás sokkal többet ér, jobban hasznosítható, és a jövőre nézve fontosabb, mintha hozzájuk vágnának száz eurót, ami aztán a közös ünneplés során általában le is folyik a torkokon. 
A minifesztivál Somorja város anyagi támogatásával valósul meg, aminek köszönhetően a belépés ingyenes. Megkockáztatjuk, hogy ennek a befektetésnek van értelme, bárhogy is sül el a dolog. A hazai magyar amatőr zenekarok fellépési lehetőségei ugyanis igen korlátozottak, és a helyzet évről évre romlik. Egyre kevesebb klub alkalmas arra, hogy élő produkcióknak adjon helyet, a fellépők pedig általában saját zsebből fizetnek a helyi technikus szolgálataiért, és a bevételből kapnak százalékot. El lehet képzelni, mennyi jut nekik, ha messzebbről érkeznek kisbusszal, autóval, és hányan kíváncsiak rájuk egy „idegen városban”. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?