Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Kilencvenegy évesen elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek legendás zeneszerzője, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája. Családjának közlése szerint szombatra virradóra halt meg a schleswig-holsteini Rendsburgban. 

Böttcher, egy weimari hofkapellmeister dédunokája, a német szórakoztató-, tévé- és filmzene egyik legnagyobb alakja volt, több mint 50 mozifilmhez és 300 televíziós produkcióhoz komponált muzsikát, köztük Karl May tíz indiánregényének filmváltozatához. Olyan népszerű volt, hogy 1962-ben az Old Shatterhandhez írt zenéje 17 héten át vezette a német slágerlistát. 

A zeneszerző, aki egy esés kövezetében gyerekkora óta süket volt fél fülére, a második világháború alatt, a fogságban magától tanult meg gitározni. A háború után Hamburgban, az NR regionális műsorszolgáltató zene- és tánckaránál kezdett dolgozni, és noha képzettségére nézve pilóta volt, 1954-ben végleg a komponálás mellett döntött. 

Mozifilmhez (Der Hauptmann und sein Held) elsőként 1955-ben szerzett zenét, második filmje, A huligánok (Die Halbstarken) Horst Buchholzccal a főszerepben 1956-ban átütő siker lett. Eleinte játékfilmekhez, később inkább tévésorozatokhoz komponált muzsikát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?