Horrorhúsvét

f

Ki mondta, hogy a húsvét csak a piros tojások gyűjtéséről és a locsolkodásról szólhat? Talán eljött az ideje annak, hogy új hagyományt teremtsünk a családban. Hollywood pedig ebben is kész a segítségünkre sietni. Az Álomgyár rajongva várja az olyan ünnepeket és különféle jeles napokat, amelyekből pénzt varázsolhat magának. A karácsonyi, halloweeni és persze Valentin-napi (horror)filmek után miért pont a húsvét volna ez alól kivétel? Íme három olyan egész estés mozi, amely az ünnep mögött megbújva hozza ránk a frászt.

NIGHT OF THE LEPUS

Mivel a retró újabban ismét hódító körútjára indult, az 1972-es, William F. Claxton rendezte film remek választás lehet azok számára, akik valamennyire is rajonganak a régi horrorfilmek varázsáért. A húsvéti téma adott, hisz a filmben óriás, mutáns nyulakkal találkozhatunk, akik a végsőkig kitartva tartják terror alatt a Délnyugatot. A film Russell Braddon ausztrál író 1964-ben megjelent tudományos-fantasztikus regénye, a The Year of the Angry Rabbit alapján készült. Persze, hogy a képernyő kékes derengésében ugráló, lesből támadó nyulak valójában mennyire is ijesztőek az avatott szemnek, azt mindenki döntse el maga. Klasszikus horrorként való fémjelzése és kellő humor mellett azonban mindenképp élvezhető.

RÉMECSKÉK 2. (Critters 2. The Main Course)

Az 1988-ban megjelent Rémecskék 2. sokak számára ismerős film lehet. Nem véletlen. Mick Garris, aki egy személyben írója és rendezője is a filmnek, az amerikai horrorparódiák hamisítatlan gyöngyszemét alkotta meg. A film egyszerre ijesztő és édes, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ki ne szeretné ugyanis az apró, pattogó szörnyeket, akik ide-oda cikázva mindenkit befalnak? Költői kérdés volt…

A Rémecskék története 1986-ban az első rész megjelenésével kezdődik, ahol ezek az apró, de veszélyes teremtmények kiszabadulnak szigorúan őrzött börtönükből, és elindulnak a Földre, hogy csillapítsák falánkságukat. Több-kevesebb sikerrel. A Rémecskék 2. folytatás, ahol a húsvéti hangulatot a történet váza adja. A Földön maradt tojások ugyanis kikelnek, és Grovers Bandre újabb bélpoklos szőrgombócok szabadulnak. Történik ez a böjt végeztével, a húsvéti istentisztelet idején, mintha a rémecskék maguk is sejtenék, hogy innentől kényük-kedvük szerint lakomázhatnak. Ha A kis gömböc meséjével megbirkóztunk, a Rémecskék 2. szinte már gyerekjáték lesz a gyomrunknak.

FELTÁMADÁS (Resurrection)

A Russell Mulcahy ausztrál filmrendező nevével fémjelzett 1999-es film hamisítatlan húsvéti pszichohorror, amely a sokak számára ismerős Hetedik c. lélegzetelállítóan izgalmas krimithrillerből merít. New York szürke betontengere után most Chicago szeles utcáin nyomozhatunk John Prudhommel, a különc chicagói zsaruval (Christopher Lambert), aki az ijesztően precíz és messzemenőkig fanatikus sorozatgyilkos, Demus (Robert Joy) nyomába kénytelen eredni. Demus az azonos korú áldozatok testrészeiből kívánja Jézus testét újjáéleszteni, miközben a Biblia különböző részeire utaló nyomokat hagyva maga után, rendre elbánik a zsaruk egójával is. 

Az Egyesült Királyságban Mulcahy többek között olyan együttesekkel működött együtt, mint a Sex Pistols. Miután 1978-ban az Egyesült Államokba költözött, Elton John, Duran Duran és a Rolling Stones videóin is dolgozott.

A Feltámadást Mulcahy a B kategóriás filmek hangulatával, feszes tempójával, olykor megdöbbentő váltásaival teszi élvezhetővé. Egyszer látni mindenképp elvárt dolog. Teremtsünk hagyományt azzal, hogy húsvét napján nézzük meg.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?