Pellegrini: Szlovákia bekapcsolódhatna az ukrán gázvezeték felújításába

Pozsony |

Szlovákia bekerülhet abba a konzorciumba, amely az Ukrajnán keresztül vezető gázvezetéket fogja felújítani. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki kedden, miután találkozott Volodimir Hrojszman ukrán kormányfővel.

 

„Szlovákia Ukrajnával együtt ki akarja venni a részét a gáz keletről nyugatra való szállításában, és nagyon örülök, hogy Hrojszman miniszterelnök úr megerősítette, hogy Ukrajna egy konzorciumot akar létrehozni a gázinfrastruktúra felújításához” – mondta a szlovák kormányfő. Hozzátette: Szlovákia számára fontos Ukrajna fejlődése, illetve az ottani lakosok életszínvonalának a növekedése. Ez Kelet-Szlovákia fejlődéséhez is hozzájárul.

Az ukrán kormányfő produktívnak és nagyon konkrétnak nevezte a tárgyalást. Meg van róla győződve, hogy Szlovákia és Ukrajna nagy lehetőség előtt áll. „Szorosabbra fűzhetjük az együttműködésünket, például a kölcsönös kereskedelem területén” – véli. Mint elmondta: ez jelenleg növekedő tendenciát mutat, és pillanatnyilag 1,4 milliárd dollár a kereskedelmi volumene. Ugyanakkor: a benne rejlő potenciál ennél nagyobb. A kormányfő továbbá köszönetet mondott azért, hogy Szlovákia egyértelműen állást foglalt Ukrajna területi egységének a megőrzése mellett. Pellegrini megismételte: Szlovákia nem ismeri el Krím annektálását, és az EBESZ elnökségét vezető államként arra fog törekedni, hogy javítson a kialakult helyzeten.

Mindkét kormányfő sajnálatát fejezte ki a párizsi Notre-Dame-ban történt tűzeset kapcsán. Kijelentették, hogy ha Franciaországnak szüksége van segítségre, akkor az országaik készek segítséget nyújtani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?