25 ezer munkahelyet kínálnak a nyitrai állásbörzén

Nyitra |

Körülbelül 25 ezer munkahelyet kínálnak a nyitrai állásbörzén (Veľtrh práce – Job Expo), amely kedden kezdődött. Két napon át 227 munkaadó várja az állást keresőket, közülük 169 szlovák cég, 58 pedig külföldi.

 

Az előbbiek összesen 7940 alkalmazottat keresnek, a hazai internetes álláskínáló oldalak további 15 ezret, külföldi munkavállalási lehetőséget pedig összesen 2252-őt. Ez a legnagyobb szlovákiai állásbörze, a szociális ügyi minisztérium szervezi már kilencedik éve. Ezúttal része a European Job Days 2019 nemzetközi állásbörze is.

Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi és munkaügyi miniszter szerint a helyzet most merőben eltér a kilenc évvel ezelőttitől, amikor az első állásbörzét szervezték Nyitrán. „Akkor 13 százalék körül volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, idén februárban már csupán 5,16 százalékos volt a munkanélküliség. Kilenc éve 390 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a munkahivatalok, most februárban 147 ezret. A márciusi számok még jobbak, mert elkezdődtek a szezonmunkák” – mondta Richter. Szerinte a munkanélküliség félévkor 4 százalék alatt lehet.

Nagyszombat megyében a legalacsonyabb a munkanélküliség, 2,44 százalékos. Pozsony megyében 2,74 százalék, és három százalék alá esett Trencsén megyében is (2,98 százalék), tájékoztatott Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója. A legtöbb munkanélküli Kelet-Szlovákiában van, Kassa megyében 8,23 százalék, Eperjes megyében 8,98 százalék.

 

Kapcsolódó cikkünk

A nyitrai állásbörzén jelen vannak az átképzéssel és tanácsadással foglalkozó ügynökségek is, amelyek például a mozgássérültek elhelyezkedését segítik. Munkajogi tanácsadás, karriertanácsadó, nyelvtanfolyam és számítógépes tanfolyamok is szerepelnek a kínálatukban.

A Job Expo 2019 nemcsak az állástalanokat várja, hanem a hamarosan a munkapiacra lépő végzősöket is. Az állásbörzén 146 kísérőrendezvény is várja az érdeklődőket, például workshopok, céges prezentációk vagy az európai uniós munkavállalással kapcsolatos előadások.

A munkahivatalok standján az átképzésekkel, továbbképzésekkel, tanfolyamokkal, a végzősök gyakorlati tapasztalatszerzésével és a regionális projektekkel kapcsolatban nyújtanak szaktanácsadást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?