Nem akarnak sertésfarmot a lakóhelyük közelében

Ľubica Karasová Tótmegyer polgármestere vezette a sajtótájékoztatót
Tótmegyer |

Közös nyilatkozatban tiltakoznak az érsekújvári régióbeli községek polgármesterei a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet nyitrai kirendeltségének február végi döntése ellen, mellyel engedélyezte a Sándor tanyára tervezett sertéshizlalda megnyitását. A hétfő esti találkozót követően sajtótájékoztatót tartottak a tótmegyeri művelődési házban.

A szenici (Senica) Agrovýkrm Résztvénytársaság sertéshizlaládja elleni petíciót 2017-ben 4840 személy írta alá Tótmegyerről, Szelőcéről, Negyedről, Vágfarkasdról, Szímőről és Tardoskeddről, valamint Érsekújvárból. Kérjük a környezetvédelmi felügyeletet, hogy változtassa meg a döntését, és vegye figyelembe az érintett községek lakosainak az észrevételeit. 2017 augusztusában a környezetvédelmi felügyelet szakértőivel találkoztak a lakosok, ahol elmondták az aggályaikat, és ugyanebben az évben lakossági fórumot tartottunk, amelyen nyolc község vezetése vett részt, valamint Nyitra megye képviselői“ – mondta Ľubica Karasová Tótmegyer polgármestere. A két évvel ezelőtti fórumon részt vett Csicsai Gábor a mezőgazdasági tárca államtitkára, és jelen voltak Ipolyszakállos, Nagycétény és Szőgyén önkormányzati képviselői, ahol hasonló sertésfarmok már működnek. Veszélybe kerülne az Alsó-Vágmente védett madárövezete, az értékes termőtalaj, és szennyeződnének Nyitra megye folyói. A Sándor tanyát 1996-ban bezárták, a dán tulajdonú Agrovýkrm Részvénytársaság 2007-ben vásárolta meg a telket, Tótmegyer akkori vezetésének a beleegyezésével. Az Agrovýkrm Részvénytársaság egyik állásfoglalásában olvasható, hogy a Tótmegyertől három kilométerre fekvő telken korábban is hizlalda működött, és a vállalkozói tervet, a környezetvédelmi hatástanulmányt már jóváhagyták. Az 5,6 millió eurós beruházás keretében felújítanák a régi épületeket, és további hét csarnokot építenének. Évi 95 tonna ammónia pusztító hatással lehet a környezetre, 7200 anyadisznót nevelnének a megafarm üzemeltetői, és évente 160 ezer kismalacot szállítanának a telepről más hizlaldákba. A Sándor-tanyán a helyiek elmondása szerint 1500-nál több hízót sosem neveltek. Tóth Marián Tardoskedd polgármestere, a Cergát-Vág Kistérségi Társulás vezetője elmondta, a testület és a lakosok ellenzik a sertéstelep megnyitását a szomszédos községben. Értékes termőföldjük van, nem szeretnék, ha szennyeződne. Bób János Szímő polgármestere szerint őket elsősorban a bűz érintetné, mivel a községük légvonalban csak hat kilométerre fekszik Tótmegyertől. A beruházás kedvezőtlen hatással volna az életük minőségére, ingatlanjaik értékére, a szímőiek ellenzik a beruházást. Ľubica Karasová elmondta, a tótmegyeri és a régióbeli utak nem alkalmasak ilyen sűrű kamionforgalomra. Tönkretennék az útjaikat, berepedeznének az utak közelében lévő házak falai, minden tekintetben romlana a lakosok életminősége és esélyük sem lenne fejleszteni az idegenforgalmat.

Ladislav Marenčák megyei képviselő a tótmegyeri találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, erre az újabb találkozóra azért volt szükség, mert az itt élők továbbra is ellenzik a vállalkozói elképzelés megvalósítását és ezzel a felhívással adnak ismét hangok az elégedetlenségüknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?