Csehországban is lesz TGV

TGV

Csehország a francia TGV társaság szabályai és normái szerint akarja kiépíteni saját nagysebességű vasúti hálózatát. Az együttműködésről a kelet csehországi Pardubicében, egy szakmai konferencián írt alá közös emlékeztetőt a cseh vasútvonalak kezelője (SZDC) és francia partnere (SNCT) - jelentette a CTK hírügynökség.

A szabályok és az előírások a nagysebességű vasútvonalak építésénél rendkívül fontosak. "Nem tudom elképzelni, hogy mindezt nálunk újra ki kellene dolgozni, amikor Franciaországban már negyven éve kitalálták és működtetik" - mondta Jirí Svoboda, a cseh vasútvonalak kezelőjének igazgatója a hírügynökségnek. Az SZDC és az SNCF tavaly szeptember óta tárgyalt a francia szabályok átadásáról. Svoboda szerint a csehek ezért 11 millió koronát (138,6 millió forint) fognak kifizetni a franciáknak, de megéri, mert így nagyon felgyorsulhatnak a munkálatok. A francia szabályok szerint épültek a marokkói és részben a spanyolországi nagy sebességű vasútvonalak is - tette hozzá.


"Nekünk nincsenek saját elemzéseink, ezeket most egy csomagban megkapjuk. Ebből megtudjuk, milyen követelményeket állítsunk a tervezők és az építők elé" - jegyezte meg Svoboda. A memorandum alapján cseh szakértők mennek Franciaországba, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg a tapasztalatokkal. A szükséges projektek kidolgozását az SZDC már az idén elkezdi. Az első szakaszban három próbaútvonal létrehozását tervezik, Prága, Brünn és Ostrava mellett. A konferencián elhangzott, hogy a nagy sebességű vasúti hálózat kiépítése mintegy 20-25 évig is eltarthat, a várható költségek elérhetik a 600 milliárd koronát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?