A márciusi árvágta még az elemzőket is meglepte

Beindult az infláció az Európai Unióban
Pozsony |

Szlovákiában egyre szédületesebb ütemben nőnek az árak. A Statisztikai Hivatal által közzétett márciusi adatok meglepték az elemzőket is, akik szerint az infláció növekedése elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulásával magyarázható. Javulásra az elkövetkező hónapokban sem számíthatunk.

„A márciusi infláció bennünket is meglepett, nem számítottunk ilyen gyors árugrásra” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. A februári 2,3 után márciusban 2,7 százalékkal nőtt az átlagos árszint Szlovákiában az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

„Az infláció megugrásához elsősorban az élelmiszerek, az üzemanyagok és a dohánytermékek drágulása járult hozzá”

– mondta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.
A legnagyobb drágulást az alkohol és a cigaretta esetében mérték, ezekhez 4,4 százalékkal drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel korábban. Több mint 4 százalékkal nőttek azonban a rezsiköltségek, és majd 4 százalékkal fizetünk többet a szállodai és éttermi szolgáltatásokért is. A lakosság az élelmiszerek drágulását érzi meg a leginkább. Ezek ára szintén több mint 3 százalékkal nőtt, többet fizetünk azonban az egészségügyi szolgáltatásokért,
a közlekedésért, a postai szolgáltatásokért és az üdülésért is. „A kőolaj világpiaci ára az elmúlt két hónapban tovább nőtt, amit a szlovákiai autósok is megéreztek. Márciusban 2,4 százalékkal drágultak az üzemanyagok a hazai töltőállomásokon” – nyilatkozta Koršňák.
Több élelmiszer februárhoz képest is látványos árugrást produkált. A gyümölcsök például több mint 4 százalékkal kerültek többe az elmúlt hónapban, mint februárban. A banán 10, a mandarin csaknem 7 százalékkal drágult. A zöldségek közül a paprika ára több mint 8, a burgonyáé csaknem 6 százalékkal nőtt, míg a paradicsomé csaknem az ötödével csökkent. A cigaretta esetében egy hónap alatt majd 2,5 százalékos drágulást mértek.

 

Nem számíthatunk az infláció enyhülésére az elkövetkező hónapokban sem.

 „A drágulás üteme az előttünk álló időszakban nagyjából a márciusban mérthez közeli szinten ingadozik majd. A nagy kérdés persze, hogy az üzletláncok hogyan reagálnak a tervezett különadó lefújására” – mondta Koršňák. Szerinte az idei év vége felé már érezhető lesz a gazdasági növekedés ütemének a várható csökkenése, jövőre így visszafogottabb, 2 százalék alatti drágulásban bízhatunk. „Idén azonban éves szinten még nagyjából 2,5 százalékos infláció várható” – mondta Muchová. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?