Štúr-szobor: Pellegrini avat? 

Robert Švec, az SHO elnöke szónokol Párkányban (Gulyás Zsuzsanna felvétele)
Párkány |

Az önkormányzat tiltakozó határozata ellenére Párkányban felállítják Ľudovít Štúr szobrát. A szoborállítást Matica slovenská kezdeményezte, de szélsőjobboldal pártok képviselői is támogatják. Az esemény védnöke pedig Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök.

A helyi önkormányzat tiltakozása ellenére a Matica slovenská már három éve próbálkozik a szoborállítással. Az alkotás május 12-ére tervezett ünnepélyes leleplezésének hivatalos programja szerint az eseményen a kulturális szervezet országos elnöke, Marián Gešper és több egyházi és civil szervezet képviselője is részt vesz. A szoboravatás egyik védnöke pedig a kormányfő lesz. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök szóvivője, Patrícia Macíková elmondta: "Tekintettel arra, hogy a szoboravatás dátuma még odébb van, korai arról beszélni, hogy a miniszterelnök úr részt vesz-e az eseményen. A kérdéses napokra vonatkozó programját az adott héten hozzuk majd nyilvánosságra." 

A miniszterelnöki iroda tájékoztatásával kapcsolatban megkerestük a szlovák kulturális szervezetet is. Margaréta Vyšná, a párkányi Matica slovenská elnökségi tagja és egyben az országos szervezet nemzetiségi kapcsolatokért felelős igazgatója a szóvivőhöz irányított minket. Vyšná a szoborállítás egyik legelkötelezettebb támogatója, mindemellett a 2018-as önkormányzati választáson a szélsőjobboldali, Kotleba-féle ĽSNS jelöltjeként indult önkormányzati képviselőnek. 

A Matica slovenská válaszában erre azt írta, csak ezen a héten küldik ki a hivatalos meghívókat, így csak ezt követően tudják majd biztosan megmondani, hogy a kormányfő részt vesz-e az eseményen. Ennek ellenére az esemény programja már, a felszólalók névsorát beleértve, nyilvános. 

Eugen Szabó (független) Párkány polgármestere elmondta, hivatalosan őt még nem értesítették a szoboravatás időpontjáról. A városvezető szerint a kulturális szervezet lényegében a várossal való érdemi egyeztetés nélkül döntött a szoborállítás mellett. "Elébe akartam menni a konfliktusnak, ezért legalább három-négy alkalommal beszélgetésre hívtam őket, de nem igazán lehetett velük ilyen módon tárgyalni" - mondta a polgármester, aki azonban aláírta a szobor felállításához szükséges építési engedélyt. "Ezt törvényes keretek között nem tagadhattam meg." - állítja Szabó. 

A polgármester elmondta, a szobrot ugyan a város központjában, de a Közkikötő (Verejné prístavy) állami vállalat tulajdonában lévő területen állítják fel. A szobor a duna-parti Szabadság térre kerül, amely a nyilvánosság számára hozzáférhető, gyakorlatilag köztérként működik.   

A város képviselő-testülete már korábban tiltakozó határozatot fogadott el, amelyben azt írják, nem megfelelő helyen, a duna-parti sétányon elhelyezendő szobor érzéketlen beavatkozás, provokáció a városban élő magyarok és szlovákok békés, nyugodt együttélésébe. A határozat felszólította a Matica slovenská helyi szervezetét, hogy értékelje át a Štúr-szobor Duna-parti sétányon való elhelyezésének szándékát, és a témával kapcsolatos további tárgyalásokat szorgalmazott a város és Matica slovenská között. 

Néhány éve a vitatott Štúr-szobor alapkövének letételekor a helyszínen a szélsőjobboldali Szlovák Megújhodási Mozgalom (Slovenské hnutie obrody) elnöke Robert Švec gyújtó hangú beszédet mondott. Amelyre a közönsége lelkes tapssal és „Maďari za Dunaj!” bekiabálással reagált. 
 
A Matica slovenská azért szeretné Párkányban felállítani szobrot, mert a város a szlovák nevét Štúrról kapta. Ezzel kapcsolatban Szigeti László (MKP) városi képviselője elmondta, az államszocializmus idején, 1948-ban kényszerítették a városra a szlovák nevet. Štúr életében nem játszott szerepet a város. "A név megváltoztatása érdekében volt egy sikeres népszavazás, amelynek az eredményét figyelmen kívül hagyta a kormány" - mondta Szigeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?