A burgonyával együtt 
drágul a csipsz is

Pozsony |

A burgonya drágulását a csipsz kedvelői is megérzik. A szlovákiai fogyasztók körében legismertebb burgonyaszirom-márka gyártója közvetlenül ugyan nem emelte az árait, a csomagolásban azonban kevesebb csipszet találunk, mint korábban.

Szlovákiában egyre kevesebb burgonyát termesztenek: míg húsz évvel ezelőtt a termésterülete elérte a 32,5 ezer hektárt, mára ez 7,5 ezer hektárra zsugorodott. Tavaly az aszály miatt ráadásul egész Európában kevesebb krumpli termett. Szlovákiában 25–30 százalékos volt a terméskiesés, mára így a raktárak nagy része üresen tátong, és Szlovákia is egyre inkább rászorul a drága behozatalra. Mindez az árakon is meglátszik.

A burgonya az egy évvel korábbihoz képest több mint a felével drágult, és ma már a kilóját a legvonzóbb akciós áron is 80 centért kínálják, egyes üzletekben azonban az ára már az 1,3 eurót is meghaladja.

A burgonya árának a növekedését mára a csipsz kedvelői is megérzik. A Szlovákiában a legkedveltebb márkák közé tartozó Slovakia Chips csomagolásának a mérete és az ára ugyan nem változott, a csomagolásban azonban kevesebb csipszet találunk, mint korábban. A burkolt drágulást a gyártó is elismerte. „A változás az összes termékünket érinti” – mondta Karolína Kůtová, az említett csipszet gyártó Intersnack márkamenedzsere. A klasszikus, sós vagy paprikás csipsz zacskója a korábbi 150 gramm helyett már csak 140 gramm. Még nagyobb az eltérés a hullámos burgonyaszirom esetében, ennek a zacskója a korábbi 150 helyett már csak 130 grammos.

A gyártó a változást a növekvő gyártási költségekkel, a drágább burgonyával, a magasabb energiaárakkal és a nagyobb bérköltségekkel magyarázza. „Ahhoz, hogy fenntarthassuk a korábbi árainkat, kénytelenek voltunk csökkenteni a csipsz súlyát” – tette hozzá Kůtová.

A 150 grammos klasszikus, sós csipszhez az elmúlt év végén 1,39 és 1,45 euró közötti összegért juthattunk hozzá, ma ugyanannyit fizetünk a 140 grammos kiszerelésért.

Az Intersnack ennek ellenére nem számít arra, hogy kevesebb fogy majd a termékeiből. Épp ellenkezőleg, a közelgő szlovákiai jégkorong-világbajnokságnak köszönhetően a kereslet látványos megugrására számítanak. (mi, TASR, sme)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?