Könnyelműen internetezik a lakosság

internet
Pozsony |

Bár Szlovákia lakosságának csaknem két harmada naponta használja az internetet, többségük csak alig, vagy egyáltalán nincs is tisztában a kockázataival – derült ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. Az internetes bűnözés veszélyeinek leginkább a gyerekek, valamint az idősek vannak kitéve.

Az Eurobarometer felmérései alapján az internethasználók száma az utóbbi öt évben jelentős mértékben növekedett az Európai Unió tagországaiban. Míg 2013-ban az emberek 57 százaléka használta naponta az internetet, addig 2018-ban ez az arány már 73 százalékra növekedett. Szlovákia 8 százalékkal marad el az uniós átlagtól, vagyis a megkérdezettek 65 százaléka vallotta, hogy minden nap internetezik.

Az idősek is interneteznek

Korosztályok tekintetében a felmérés nem hozott meglepetést: Szlovákiában a fiatal generáció körében a legtöbb az internethasználó. A 15 és 24 év közötti fiatalok 92 százaléka naponta internetezik, a 25 és 39 év közöttieknél ez az arány 87 százalék, a középkorú lakosoknál pedig 74 százalék. Az idősebb, 55 év fölötti lakosság életében jóval kisebb szerepet játszik az internet: a megkérdezettek mindössze 30 százaléka használja minden nap. Viszont ez az arány is nő: a 2017-es adatokhoz képest 4 százalékkal magasabb azoknak az időseknek a száma, akik naponta használják a világhálót.

A többség tájékozatlan

Az internethasználók száma fokozatosan növekszik, de mindössze 4 százalékuk érzi úgy, hogy jól informált az internetes bűnözés veszélyit illetően. 41 százalék választotta az „eléggé informált” lehetőséget. Ezzel szemben a megkérdezettek 52 százaléka vagy csak alig, vagy egyáltalán nincs is tisztában az internet veszélyeivel, 3 százalékuk pedig nem tudja eldönteni, hogy kellőképpen informált-e.

Nem adunk a biztonságra

Bár a megkérdezettek több mint 70 százaléka nagy veszélynek értékelte a személyes adatok elrablását, valamint az internetes fizetésekkel kapcsolatos csalásokat, a többségük még sem védi magát eléggé a fenyegetésekkel szemben. A felmérés adatai szerint ugyanis a felhasználók mindössze 15 százaléka ódzkodik attól, hogy megadja a személyes adatait a weboldalakon. Szintén csak 15 százalékuk használ különböző bejelentkezési kódokat az egyes honlapokon. A megkérdezettek 27 százaléka látogat csak olyan oldalakat, amelyekben valóban megbízik, és mindössze 42 százalékuk telepített vírusirtó programokat a számítógépük védelme érdekében.

Veszélyes álhírek

A felmérés alapján a legtöbben kommunikáció és tájékozódás céljából használják az internetet. A megkérdezettek 77 százaléka e-mailezik, 61 százalékuk híreket olvas, és ugyanennyien használják a közösségi média felületeit is. Ezzel kapcsolatban az egyik legnagyobb veszély az álhírek terjedése. A Trasnparency International Slovensko (TIS) nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi évek felmérései szerint az idősek sokkal könnyebben bedőlnek az álhíreknek, mint a fiatalabb, vagy a középkorú emberek. Az e-mailben küldött körleveknek például négyszer könnyebben dőlnek be, mint mások. A TIS ezért egy kampányt indított, melynek keretében az elkövetkezendő két évben 1500 idős embernek tartanának iskolázásokat az álhírek kiszűréséről.

Modern szűrők

A közösségi médiában terjedő álhírek ellen már több szűrőt is létrehoztak. Az egyik legújabb a Checkbot, melynek készítői állítják, a program segítségével könnyedén el lehet dönteni egy hírről, hogy valós-e, vagy sem. A szűrő a Messenger üzenetküldő alkalmazásban működik, ezen keresztül kell elküldenünk a gyanús hír linkjét. Ezt követően a Checkbot lefuttat egy ellenőrzést a megbízhatatlan és veszélyes oldalak adatbázisában. Amennyiben gyanúsnak ítéli az általunk küldött oldalt, megkeresi a cikkben lévő kirekesztő és gyűlöletszító szavakat. Ebből azonnal látni, hogy az adott portál intenzíven szegregál másokat, ez meglehetősen gyakori az álhíreket népszerűsítő oldalaknál. Amikor már egyértelmű, hogy egy megbízhatatlan oldal hírét olvastuk, tanácsokkal lát el minket, amik alapján a jövőben könnyebben tudjuk szelektálni az oldalakat. A Checkbot hátránya, hogy egyelőre csak a szlovák nyelvű híreknél működik.
Szintén az álhírek szűrésére szolgál a konspiratori.sk nevű internetes oldal, melyen megtalálható az álhíreket terjesztő portálok listája. A weboldal jelenleg 144 gyanús hírportált jegyez. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?