Már 120 cég kapcsolódott be a romák foglalkoztatását támogató programba

640 ezer eurót költöttek a romák integrációjára tavaly
Pozsony |

Két hónap alatt már 120 cég kapcsolódott be a roma kisebbség előítélet-mentes alkalmazását népszerűsítő, Prijateľní.sk nevű kampányba, amelyet a Divé maky polgári társulás indított el. A kampány vezérelve, hogy az előítéleteknek és a diszkriminációnak nincs helye a munkaerőpiacon.

„Amikor ezt a kezdeményezést terveztük, az volt a legnagyobb félelmünk, hogy nem fog elegendő számú cég feliratkozni a felelősségteljes munkáltatók listájára. A program elindítása után azonban a lista gyorsan növekedni kezdett, és világossá vált, hogy Szlovákiában sok felelősségteljes cég van, amelyek azonosulnak az előítélet-mentes foglalkoztatás gondolatával" – magyarázta Barbora Kohútiková, a Divé maky polgári társulás tagja.

A Pénzpolitikai Intézet azonban felhívja a figyelmet, hogy a marginalizált roma közösségek munkaerőpiacon való érvényesülése csak nagyon kis mértékben javult. Az intézet szerint a többségi lakossággal ellentétben a roma kisebbség foglalkoztatottsága harmadakkora. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése azt mutatja, hogy amennyiben a roma közösség foglalkoztatottságát a többségi lakosság szintjére tudnák emelni, Szlovákia bruttó hazai terméke 2060-ig 12 százalékkal megnőne.

Az OECD jelentése kimondja, hogy a romáknak jobb hozzáférhetőséget kell biztosítani az oktatáshoz, a közszolgáltatásokhoz és a munkaerőpiachoz. „Ezek a lehetőségek elvileg Szlovákia egész lakossága számára egyformán elérhetőek, a romák azonban különböző okoknál fogva akadályokba ütköznek, amikor szeretnének tanulni vagy munkát találni. A boldogulás egyik akadálya éppen a diszkrimináció" – jelenti ki Slavomír Hidaš, az OECD munkatársa. Szerinte a diszkriminációnak és az etnicitásnak nem szabadna szerepet játszania a munkaerőpiacon való érvényesülésben.

A romák munkaerőpiacon való diszkriminációjára több európai és nemzetközi tanulmány is felhívja a figyelmet. Ez volt az egyik oka annak, hogy a Divé maky elindította a Prijateľní.sk nevű kampányt, amely arra szólítja fel a munkáltatókat, hogy adjanak a romáknak esélyt, és a munkára jelentkezőket ne a bőrszínük és etnikai hovatartozásuk, hanem a képességeik és képesítésük alapján ítéljék meg. A kampányt Andrej Kiska államfő is támogatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?