Autizmus - az egyedüllét, ami nem fáj

Dunaszerdahelyen is megemlékeztek az autizmus világnapjáról ( A szerző felvétele)
Dunaszerdahely, Csallóközi Könyvtár |

Az Autisták és Egészségkárosultak Barátai Polgári Társulás, már harmadik alkalommal tartotta meg rendezvényét, a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban, az autisták világnapja alkalmából.

„Az eddigi két alkalommal, inkább informatívak voltak a rendezvényeink. Főleg arról szóltak, hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyire másképp érzékelik az autisták a körülöttük lévő világot. A tavalyi év folyamán, többször is sikerült elhozni, az ún. autizmus szimulátort. Egy különleges 3D szemüvegről beszélünk, amely szemlélteti, hogyan érzékeli egy autista, a körülötte zajló élet ingereit.”- kezdi a beszélgetést Molnár Ildikó, a polgári társulás képviselője. Ez egyedülálló szlovák találmány, amelyből csak pár darab létezik. Egy kutatócsoport fejlesztette ki, az autisták tapasztalatai és elmondásai alapján. Realisztikus módon szemlélteti például, a fény és hanghatásokat, amelyeket az autisták többszörösen felerősítve érzékelnek. „Egy kávé kevergetés kiskanállal, az óra ketyegése, vagy, ha megszólal egy mobil, ezek az ingerhatások számukra többszörösen intenzívebbek és kizökkentik őket a világukból. Az utca általános és általunk megszokott zaja, például egy pozsonyi utcán, villamosok, autók, mentők, kutyaugatás, ez mind-mind mérhetetlenül megterhelő egy autista számára éppen azért, mert többszörösen intenzívebben érzékeli.” – veszi át a szót Csivre Zsuzsa, aki immáron húsz éve foglalkozik gyógypedagógiai tanácsadással és autista gyerekekkel Dunaszerdahelyen.

Az elmúlt napokban rendeztek egy két napos tanárképzést, főleg az alapiskolai tanárok számára, de részt vettek rajta logopédusok, pszichológusok, sőt gyerekorvosok is, ahol, többek közt, éppen e speciális szemüveg segítségével szemléltették, hogy mi minden vonja el egy autista gyerek figyelmét, a tanítási órán belül. Elég, ha besüt a nap, vagy valaki lapoz egyet a könyvében, a gyerek kizökken a komfortzónájából.

A tavalyi autizmus világnapján rendezett találkozó sikertörténeteken alapult. Eljöttek munkaadók, szülők, akik beszámoltak arról, hogyan sikerült az autista családtagot, vagy munkatársat integrálni a környezetébe és nem egy hihetetlen, megható és tanulságos történet hangzott el. „ Ebben az évben úgy döntöttünk, teret adunk arra, hogy az autista gyerekek is bemutassák tehetségüket. Ők is tudnak zenélni, verset mondani, kiselőadást tartani, sőt úgy látjuk, az itteni gyerekek különleges művészi hajlamokkal rendelkeznek.” – nyilatkozta Csivre Zsuzsa. Csak egy példa arra, milyen különlegesek és sikeresek tudnak lenni az autisták: az öt évvel ezelőtt, Kínában rendezett paralympián a szlovákiai autista szövetségi elnök fia, Michal Štubňa, két arany és egy ezüstérmet nyert hosszú távú bicikli versenyen. Egy olyan kisfiú, aki hét éves korában Kína térképét mutatva magyarázta mindenkinek, hogy ő márpedig egyszer oda fog menni. Húsz év telt el és ő három éremmel jött haza Kínából. (sk)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?