A kutyák képesek kiszagolni a rákot

kutya illusztráció

A kutyák igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt hétfőn mutatták be egy orlandói szakmai konferencián.

A kutyák szaglásérzékelése tízezerszer pontosabb, mint az emberé, olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket az ember nem érzékel. A kutatásban a kutyák 97 százalékos pontossággal választották ki a rákban szenvedők vérmintáit - hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

A rák kiszűrésére alkalmas nagy érzékenységű teszt potenciálisan ezrek életét mentheti meg és a betegség kezelésének módját is megváltoztathatja - mondták a kutatók.

Heather Junqueira, a BioScentDX kutatója és kollégái négy beagle-t tanítottak meg arra, hogy különbséget tegyenek a normális vér és tüdőrákban szenvedő páciensek vére között.

A tanulmány szerint az egyik beagle nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, de a többi három az esetek 96,7 százalékában helyesen választotta ki a tüdőrákos vérmintákat, és 97,5 százalékos biztonsággal a normál vérmintákat.

A kutatók szerint nagy lehetőségek rejlenek ebben a nem invazív tesztelésben, és tovább akarják fejleszteni a rákszűrésnek ezt a módját. További kutatásokkal akarják meghatározni, hogy a kutyák milyen biológiai összetevőt érzékelnek, és ez alapján akarnak kifejleszteni újabb rákszűrő teszteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?