Döcögős a nyelvtörvény betartatása

kétnyelvű tábla érsek
Pozsony/ Nádszeg |

Október végétől a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) is figyeli a kisebbségi nyelvtörvény betartását az üzletekben. A Galántai járásban is ellenőrizték, hogy a magyarlakta településeken megfelelően tájékoztatják-e az üzletekben a vásárlókat.

Az elmúlt közel fél évben 125 kereskedelmi egységben jártak a SOI  munkatársai és 105 helyen találtak hiányosságokat. Danuša Krkošová a SOI szóvivője közölte, arra figyelnek, hogy a kereskedők a kisebbség nyelvén is tájékoztatják-e a vásárlókat, kiteszik-e a figyelmeztető, veszélyt jelző táblákat ott ahol a kisebbség aránya eléri a teljes lakosság 20 százalékát. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a SOI csak megfigyel és tájékoztatja a kereskedőket a kötelességeikről. “Az érintett kereskedőket figyelmeztettük a hiányosságra. Az ismételt ellenőrzés során már nem észleltük az elmaradást” - fogalmazott Krkošová. Hozzátette, hogy a Galántai járásban is ellenőrizték a boltokat, de bővebb tájékoztatást nem adott az eredményekről. “Az esetleges törvénysértésről tájékoztatjuk a Kormányhivatalt, amely büntetést szabhat ki a kereskedőre, ha az az írásbeli figyelmeztetés után sem pótolja a hiányosságot” - jelentette ki a szóvivő. Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos lapunknak elmondta, a kormányhivatal akkor büntet, ha beadvány érkezik egy esetleges törvénysértésre.

“A hivatal felveszi a kapcsolatot azzal a jogi személlyel, akire a törvénysértés vonatkozik és kikéri a véleményét. Ha bebizonyosodik a törvénysértés és nem javítják ki a hibát, akkor a kormányhivatal pénzbüntetést szabhat ki. Eddig nem fordult elő ilyen eset, az érintetteknél sikerült orvosolni a törvénysértéseket” - nyilatkozta Bukovszky.

Értesüléseink szerint egyebek mellett a nádszegi, a galántai és a vágsellyei Tesco áruházban is felmérést végeztek a SOI munkatársai. “Az érintett egységekben a megszabott határidőn belül elvégeztük a szükséges intézkedéseket. Intenzíven dolgozunk a többi rendelkezés megvalósításán és az előttünk álló napokban elkészülnek a jelzések” - nyilatkozta Lucia Poláčeková a Tesco PR menedzsere. Bukovszky nehezményezi, hogy néhány üzletlánc egyedi eseteket oldogat ahelyett, hogy valamennyi dél- és kelet-szlovákiai településen gondoskodna a törvény betartásáról.

Az általunk megszólított üzletláncok fokozatosan igyekeznek eleget tenni a törvényben megszabott kötelességeknek. “Tekintettel az érintett üzletek és a jelzések számára, valamint a rendelkezés teljes körű teljesítésére, folyamatosan dolgozunk az intézkedéseken” - folytatta Poláčeková. Branislav Lellák a Coop Jednota üzleti részlegének főigazgatója közölte, hogy az üzletlánc képviselői még tavaly év elején egyeztettek a kisebbségügyi kormánybiztossal arról, hogy konkrétan milyen információkat kell a kisebbség nyelvén is feltüntetni az üzletekben.

“A Coop Jednota számára fontos a magyar és a többi kisebbség jogainak betartása, ezért felelősségteljesen kezeljük az ügyet” - közölte Lellák.

Bukovszky szerint hivatalos kommunikációban a bolthálózatok vezetői deklarálják, hogy támogatják a kétnyelvű kommunikációt, de elismeri, hogy az egyszerű vásárló gyakran nem ezt látja. “Vannak kivételek, olyan üzletláncok, amelyek tartják magukat az egyezséghez, de vannak olyanok is, akik megvárják, míg esetleg egy állampolgári beadványon keresztül kényszerítjük őket a törvény betartására” - zárta a kisebbségügyi kormánybiztos.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?