Ez a robot megmondja, hogy igaz-e a hír, amit olvasol

check

A Checkbot képes kiszűrni a dezinformációkat a szlovák internetről, te magad is letesztelheted!

A chatbotok, azaz a mesterséges inteligenciával rendelkező, virtuális beszélgetőtársak már rég léteznek. Az interneten számos bot található, akikkel társalogni, vagy akár barkóbázni is lehet.

Az álhírek egyre gyakoribb előfordulása miatt létrehoztak egy olyan chatbotot, akivel bár nem lehet megbeszélni a mindennapos bajainkat, viszont segít nekünk abban, hogy megtudjuk: a hír amit olvasunk, az valós, vagy úgynevezett fake news, azaz álhír. A Checkbot névre hallgató chatbottal a Messenger alkalmazáson keresztül tudjuk felvenni a kapcsolatot.

A menet roppant egyszerű. Az Indítás gombra kattintva elkezdjük a beszélgetést, ekkor a bot megkér, hogy másoljuk be annak a hírnek a linkjét, amelynek hitelességében kételkedünk.

A Checkbot ekkor elkezdi keresni az általunk küldött oldalt a megbízhatatlan és veszélyes oldalak adatbázisában. Amennyiben gyanúsnak ítéli az oldalt/írást, megkeresi a cikkben lévő, másokat kirekesztő és gyűlöletszító szavakat. Ebből azonnal látni, hogy az oldal intenzíven szegregál másokat, ez meglehetősen gyakori az álhíreket népszerűsítő oldalaknál.

Amikor már egyértelmű, hogy egy megbízhatatlan oldal hírét olvastuk, tanácsokkal lát el minket, amik alapján a jövőben könnyebben tudjuk szelektálni az oldalakat. Az olyan kérdésekre válaszolva, mint például az "ismert az cikk szerzője?", vagy a "másik fél véleménye is fel van tüntetve az írásban?", könnyen felmérhetjük az oldal hitelességét.

Végül még egy gifet is kapunk a chatbottól, illetve egy összegzést az általunk küldött linkről:

A Checkbotot IDE KATTINTVA te is kipróbálahtod!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?