Ízletes fogásoktól illatozott a MOL Aréna VIP Gold termének látványkonyhája. Forró hangulat, kiváló versengés a Kukkonia Junior Gastro Cup versenyen!

kukkonia

Első alkalommal került megrendezésre a Kukkonia Junior Gastro Cup gasztronómiai verseny, amelyen a dél-szlovákiai vendéglátóipari-szakközépiskolák szakács- és pincérszakos tanulói mérték össze tudásukat. A rendezvény fő szervezője és védnöke a Szakácsok és Cukrászok Junior Klubjának elnöke, valamint a Kukkónia Polgári Társulás volt.

 

Sertésszűz medvehagymával, ropogós szalonnával, polentával és csipkebogyómártásból készült habbal. Ínycsiklandozóan hangzik, ugye? Ezt a mennyei fogást tálalta fel a Kukkonia Junior Gastro Cup gasztronómiai verseny győztese, Milan Kováč a galántai Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tanulója.

"Nagy öröm számunkra, hogy a dél-szlovákiai régióból 7 középiskola – a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Dunaszerdahelyről, a Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahelyről, a Jednota FSZ Magán Szakközépiskolája Somorjáról, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, a hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, a galántai Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, illetve a hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett tagozata, tehát 9 szakács és 4 pincérjelölt versengett" – mondta Molnár Anna, a Kukkonia marketingmenedzsere.

A versenyzők feladata az volt, hogy a megszabott alapanyagot felhasználva lenyűgözzék a zsűrit szaktudásukkal és kreativitásukkal. A tanulmányaik során elsajátított ismereteiket ezúttal a gyakorlatban kellett hasznosítaniuk, és 60 perc alatt elkészíteniük egy tökéletes ízvilágú, ötletesen feltálalt fogást az ultramodern látványkonyhában. A szakmai zsűri értékelte a tálalást, a felszolgálást, az étel bemutatását, és nem utolsó sorban az ízvilágát, de figyelemmel követi majd az elkészítési folyamatot is. A pincérek feladata megteríteni az asztalt, összeállítani egy alkalomhoz illő ital- és menüsort, valamint prezentálni a megfelelő felszolgálási módot.

A szakácsokat Segal Viktor ismert mesterszakács, aki Michelin-csillagos éttermekben dolgozott világszerte, és coach-ként is elismert, hiszen a sikeres magyar Bocuse d'Or csapat felkészítője, Horváth Szilveszter mesterszakács, Ivan Vozár a szlovák szakács- és cukrászcsapat menedzsere és Bindics Imre mesterszakács értékelte. A pincéreket pedig Ladislav Polák gasztronómiai szakember, Kőmíves Csaba volt szállodamenedzser és egyetemi oktató, illetve Kovács Attila sommelier méltatta.

"A kifinomult egyszerűségben hiszek. Nem vagyok híve a túlbonyolított ételeknek, szeretem, ha egy domináns íz és némi kreativitás határozza meg az étel karakterét. Valahogy úgy, mint egy Michelin-csillagos étteremben, a vendégtér nem feltétlenül különbözik, sőt, megtévesztő is lehet az egyszerűségével. A hihetetlenül profi háttér az, ami számít. A konyha felszereltsége, a technológia, a felhasznált fűszerek, alapanyagok, s persze, a fejek-kezek összehangoltsága" – vallja Segal Viktor mesterszakács.

A verseny szervezői hangsúlyozták a regionális, hazai termelésű alapanyagok fontosságát is. "Mi minden évben három sertést hizlaltunk, saját gabonánkkal, kukoricánkkal, zöldekkel etettük őket. Egyik évben valamiért nem neveltünk állatot, hanem úgy vettük a húst a kolbászhoz. Akkor döbbentem rá, hogy ég és föld a különbség a saját és a vásárolt hús között. Nagyon fontos a kiváló alapanyag, arra buzdítanám a gyerekeket, használjanak bátran több frissen szedett, zöldfűszereket, itt a tavaszi időszak, csodákra képesek ezek, kiváló ízeket varázsolnak elénk!" – tanácsolta Horváth Szilveszter mesterszakács, aki a Kukkónia legjobb étele elnevezésű 2018-as gasztronómiai verseny bíráló bizottságának is tagja volt.

A szakácsok közül Milan Kováč végzett az első, Kovács Noémi (Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahely) a második, Ján Árva (Jednota FSZ Magán Szakközépiskolája, Somorja) pedig a harmadik helyen. A pincértanoncok versenyében a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola tanulója, Hajas Viktória végzett a dobogó tetején. A második helyen Ballán Zsolt (Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta) és Fekete Barbara osztoztak (Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Hidaskürt), a harmadik helyet pedig Nagy Melinda (Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Hidaskürt, kihelyezett tagozat Nagymegyer) foglalta el.

"Célunk, hogy támogassuk a tanulók szakmai fejlődését, felkutassuk a tehetségeket és segítsük őket már most a munkába állás útján. Kiemelten támogatjuk a régió specialitásait, szeretnénk megismertetni Kukkonia ízvilágát és a helyi értékeket" - hangsúlyozta Dóka Tímea, a Kukkonia Polgári Társulás elnöke. "Elindítottunk egy példaértékű versenyt a szakács-, illetve pincértanoncok számára, bízom benne, hogy a jövő évben újra találkozunk! – tette hozzá Bindics Imre mesterszakács, a zsűri elnöke.

A galéria megtekintéséhez katt ide:

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?