Ecuador fenntartja a jogot, hogy saját vizsgálatot folytasson Assange ellen

Julian Assange

Ecuadornak jogában áll saját vizsgálatot folytatni a londoni nagykövetsége védelmét élvező Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója ellen, és tisztázni, hogy köze volt-e ahhoz, hogy Lenín Moreno ecuadori elnök és családtagjainak személyes beszélgetései és fényképei megjelentek a közösség médiában - közölte hétfőn újságírókkal José Valencia külügyminiszter.

Quito a múlt héten Joseph Cannatacit, az ENSZ személyes jogi jelentéstevőjét kérte fel az ügy kivizsgálásra. Cannataci április 25-én találkozik Assange-al.

José Valencia azonban azt mondta, függetlenül attól, hogy milyen megállapításra jut az ENSZ jelentéstevője, Ecuador fenntartja a jogot, hogy saját vizsgálatot folytasson az ügyben.

A Wikileaks a minap közölte, hogy a kiszivárogatás miatt Assange-ot napokon vagy órákon belül eltávolíthatják Ecuador nagy-britanniai nagykövetségéről. A portál úgy tudja, hogy London és Quito meg is állapodott Assange letartóztatásáról, de az ecuadori külügyminisztérium ezt tagadta.

Assange hét évvel ezelőtt menekült Ecuador londoni nagykövetségére, mert attól tartott, hogy Nagy-Britannia kiadja őt Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok pedig kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.

Assange és az ecuadori vendéglátói között az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony. Quito megtiltotta számára az internet használatát, mondván, a közösségi médiában megjelent kommentárjai veszélyeztetik Ecuador kapcsolatait más országokkal. 

José Valencia szerint az ecuadori hatóságok kivizsgálják, hogy volt-e Assange-nek mégis hozzáférése az internethez. Valencia szerint engedélyezték ugyan számára, hogy használjon vezeték nélküli internetet, hogy kapcsolatba tudjon lépni a családjával, de Assange ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni.

Valencia közölte azt is, hogy az ecuadori külügyminisztérium hazahívta londoni nagykövetségének egyik alkalmazottját, mert túl közeli kapcsolatot tartott fenn a WikiLeaks alapítójával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?