Egyre népszerűbb böjti eledel a kőtés

Kürtön  a kőtés íze, látványa is értékelhető
Kürt |

A csíráztatott gabonából készült böjti eledel fesztiválját tartják szombaton Kürtön. Tizenhatodik alkalommal találkoznak a kőtés kedvelői és készítői, a rendezvényen gazdag kultúrműsor, kőtéskóstoló és izgalmas verseny várja a vendégeket.

Azok, akik szeretnének benevezni az idei versenybe, szombaton 13 órakor jelentkezzenek a faluházban, az ünnepélyes megnyitót 14 órakor tartják. A kürti Hanga citerazenekar műsorával egyidejűleg megnyitják Erik Kollárik festménykiállítását. A kőtések értékelésébe idén is bekapcsolódhat a közönség, a versenyzők a kőtésvásárban kínálhatják a mézédes finomságot. Igazi zenei csemegének ígérkezik Korpás Éva énekes és Madarász András zenész műsora, akik népdalokkal ajándékozzák meg a közönséget. A vendégek az ünnepélyes díjkiosztóig sem unatkoznak majd, mivel a szomszédos helyiségben kézműves vásárt nyitnak a szervezők. Benkó Nikoletta ékszereiből, Hodúr Lajos fafaragásaiból, Szendi Erika horgolt játékaiból, kézi szövésű szőnyegeiből válogathatnak a látogatók. Farkas Dóra saját készítésű festményeket, Wittman Ladislav mézet, Kovács Mária sós réteseket kínál az érdeklődőknek, de lesznek a kézműves vásárban öko mosószerek és varrott gyermekruhák is. A kőtést a böjti időszakban fogyasztják, sok türelmet igényel az elkészítése, természetes cukortartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A búzacsíra gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A gondosan kiválasztott búzát vízbe áztatják, majd csíráztatják. A csírát ledarálják, vizet adnak hozzá, majd liszttel besűrítve készre sütik.

Azok, akik szeretnének benevezni a versenybe, 1,5 liter léből készült, készre sütött kőtéssel érkezzenek, és hozzanak árusítani való adagot is. Nevezési szándékát jelezheti minden kőtést készítő április 9-ig a faluházban Kecskés Katalinnál a 0915/956 103-as telefonszámon. Az Új Szó a rendezvény médiapartnere.


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?