Európai választás orosz beavatkozással

Az Európai Parlament eljárást indíthat Magyarország ellen
Brüsszel |

Szakértők szerint biztosra vehető, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni az európai parlamenti választásba, a kérdés csak az, hogy mennyire lesz sikeres. Már jelenleg is napi szinten több tízezer álhír kering, többségük az idősebb internet-felhasználókat próbálja befolyásolni, Szlovákiában is.

Bár sokak számára elképzelhetetlen, hogyan tudnák Oroszországból befolyásolni az európai parlamenti választást nálunk és a többi uniós országban is, a tapasztalat azt mutatja, nagyon is reális veszélyről van szó.

Álhírgyárak

A módszer leegyszerűsítve a következő: a Facebook közösségi portálon regisztrált felhasználók bizonyos csoportját céltudatosan különböző álhírekkel bombázzák, mígnem az illető egy idő után elhiszi azt, amit állítanak. Erre a célra hatalmas, úgynevezett trollgyárakat működtetnek Oroszországban, az egyik leghíresebb a szentpétervári Internet Research Agency (IRA), amelyet az amerikai hatóságok összefüggésbe hoztak a 2016-os amerikai elnökválasztással is. A létesítményt Jevgenyij Prigozsin üzemelteti, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bizalmasa. Ebből az álhírgyárból származnak szinte kivétel nélkül azok a hírek is, amelyekkel a szlovákiai választókat célozzák meg. Az orosz trollgyárakból származó álhírek többsége pedig arról szól, hogy a menekültek komoly veszélyt jelentenek Szlovákiára nézve, vagy hogy a hazai politikát Soros György befolyásolja.

Idősebbek veszélyben

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős cseh uniós biztos úgy véli, nagy a veszély, hogy a Kreml befolyásolni fogja az európai parlamenti választást. Sőt, még tovább megy. Míg Maroš Šefčovič (Smer-jelölt) uniós biztos az államfőválasztás során nem volt hajlandó kimondani, hogy Oroszország veszélyt jelent, Jourová ezt megtette. „Oroszország igenis veszélyforrás, a legnagyobb kockázatnak az idősebb választók vannak kitéve. Egyre több idős ember tanulja meg használni a világhálót, ami egyrészt nagyszerű, másrészt éppen őket lehet a legkönnyebben befolyásolni, hiszen hajlamosak mindent elhinni, amit az interneten olvasnak” – mondta lapunknak Jourová. Hozzátette, az Európai Bizottság már egyre nagyobb figyelmet szentel ennek, több olyan ügynökség működik az unióban, amely napi szinten leplezi le és cáfolja meg az álhíreket – a Szlovákiával kapcsolatosakat is.

Bár álhírek tízezreit sikerül napi szinten leleplezni, ez is csak egy töredéke a reális számoknak. „Oroszország hatalmas energiát és pénzösszegeket fordít arra, hogy álhírek lepjék el az Európai Uniót” – mondta lapunknak névtelenséget kérve az álhírek leplezésén és dokumentálásán dolgozó East Stratcom Task ügynökség egyik munkatársa. Az ügynökség az euvsdisinfo.eu honlapon naponta teszi közzé az unió tagállamaiban észlelt álhíreket és azt, hogy honnan származnak, ki terjeszti azokat. Elmagyarázza azt is, miért hazugságok a felsorakoztatott információk. Az oldalon könnyen végigböngészhető, hogy például az utóbbi egy hétben milyen álhírek jelentek meg Szlovákiáról.

Bizonyított hazugságok

Az egyik Szlovákiát érintő álhírt például múlt csütörtökön, április 4én közölte a voiceofeurope.com honlap az alábbi címmel: A menekültmentes Szlovákia az EU három legbiztonságosabb tagállama közé tartozik. A hír szerint az Eurostat felmérése igazolta, hogy a menekültek számának növekedésével arányosan emelkedik a bűncselekmények száma egy tagállamban. Pozitív példaként említi Szlovákiát, negatívként Németországot, ahol a honlap szerint tavaly 130 százalékkal megugrott a bűncselekmények száma. A cikkben egyetlen bizonyíték sincs, amely alátámasztaná a felsorolt állításokat. „Az eredeti Eurostat-felmérés, amelyre hivatkoznak, egyetlen olyan információt sem tartalmazott, amely összefüggésbe hozná a menekültek befogadását és a bűnözést. Épp ellenkezőleg, a felmérés például azt igazolja, hogy az unió egyik legrosszabb bűnözési statisztikáival rendelkező tagállama Bulgária, s egyben ez az egyik ország, ahol a legkevesebb menekült van” – közölte az euvsdisinfo.eu honlap.

Az orosz veszély

Azt, hogy az idei EP-választást manipulálni lehet, maga Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa is elismerte. „Nyilvánvalóan fejlődtünk, de nem hiszem, hogy bárki garantálni tudná, hogy minden veszélyt el tudunk hárítani egy olyan világban, amelyben idegen államhatalmak próbálnak meg beavatkozni választásokba. Ez egy folyamatos verseny, szakadatlanul építjük a védelmünket, de a beavatkozni akaró kormányok is folyamatosan fejlesztik eszközeiket, taktikájukat” – nyilatkozta múlt héten az ír köztévének (RTE) Zuckerberg.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos szerint az európai parlamenti választás közeledtével valószínűsíthető, hogy a következő hetekben egyre több álhír jelenik majd meg a felhasználók profilján a közösségi oldalakon, vagy névre szóló álhíreket és hazugságokat tartalmazó hírleveleket kapnak. A manipulátorok egyik célja az Európai Unió egységének megbontása, a szélsőséges pártok befolyásának növelése.

„Az utóbbi időszakban rengeteget tárgyaltunk a nagy internetes cégekkel, hogy próbáljuk közös erővel kiszűrni az álhírek többségét, s úgy érzem, ezen a téren nagy előrelépést tettünk” – nyilatkozta lapunknak Jourová. Az Európai Bizottság szerinte komoly energiát fektet a figyelemfelhívásba, s folyamatban van egy gyors riasztási rendszer kidolgozása, amely az álhírekre hívja fel az emberek figyelmét. Ennek bevezetése minden tagállamban kötelező lesz.
 

Kiküldött tudósítónk, Demecs Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?