Kiegyensúlyozott költségvetése lesz idén Rozsnyónak

rozsnyó
Rozsnyó |

Az önkormányzati képviselők megszavazták a város idei költségvetését, 22 millió eurós bevétellel és ugyanekkora kiadással számolnak. A legnagyobb vita az 1,5 millió eurós hitel felvételéről alakult ki, amelyből különféle beruházásokat finanszírozna Rozsnyó önkormányzata.

 

„A költségvetéssel kapcsolatban nincs semmi kifogásom, de a hitelfelvétellel nem tudok egyetérteni” - jelentette ki Pavol Burdiga volt polgármester, aki most városi képviselő. Hozzátette, hogy 2018 végén a város hitelterhei az éves költségvetés körölbelül 7 százalékát tették ki, ha felvennék a kölcsönt, ez felugrana 16-20 százalékra. „Szerintem ez túl magas lenne” – tette hozzá Burdiga.

Michal Domik  polgármester ebben nem lát akkora problémát, rámutatott, hogy az előző években is volt már ekkora hitelterhe Rozsnyónak, és csak az utóbbi két évben csökkent a Burdiga által említett szintre.

„A képviselők többsége egyetért azzal, hogy most vegyünk fel kölcsönt, a megbízatási időszak elején, a végére pedig lefizetnénk, így nem hagynánk adósságot a város következő vezetésére” – magyarázta a polgármester.

Visszautasítja, hogy a hitelt csak „felélné” az önkormányzat, szerinte fontos beruházásokat finanszíroznának belőle, afféle restartról van szó, hogy a város gyorsabban megújulhasson.

„Nem éljük fel a pénzt, a beruházásokkal növelnénk a városi vagyon értékét” - tette hozzá Domik.

A másik vitatott pont a téli stadion jégpályájának felújítása, amire a város 259 ezer eurót különített el.

 

Kapcsolódó cikkünk

„Én sokkal nagyobb összegekről tudok, amit téli stadion felújítására költött egy-egy város, 400 ezres tételekről. Mi értelme van annak, hogy csak a jégpálya újul meg, magához a stadionhoz hozzá sem nyúlunk? Nem lenne értelmesebb olyan hitelt felvenni, amelyből új stadion építenénk, amely egész évben üzemel, ahelyett, hogy a régit foltozgassuk? - tette fel a kérdést Juraj Balázs képviselő.

A polgármester válaszul elmondta, nem foltozgatásról, vagy stadionfelújításáról van szó, hanem egy teljesen új jégfelület és a palánkok megépítéséről. „Azt szeretnénk, ha a téli szezon befejeződése után a floorball liga meccseit játszhatnák itt, ami most lehetetlen, mert a pályát borító felület túl vékony, és megsérülnének az alatta húzódó hűtőcsövek” - magyarázta a polgármester.

Leszögezte, semmiképp sem hajlandó megterhelni a városi költségvetést egy 2,2 millió eurós hitellel, hogy új téli stadiont építsenek.

„Sem én nem ígértem, sem egyetlen képviselő a választási kampányban, hogy itt új téli stadion lesz, fontosabb dolgok is vannak. Járdák hiányoznak, utak, játszóterek,nem beszélve arról, hogy sokkal költségesebb lenne egész évben üzemeltetni a stadiont, emellett Rozsnyón nincs is hokiklub”, jelentette ki Domik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?