Egy tűzoltóautó újjászületése

Egy tűzoltóautó újjászületése
Lég |

Szerdán, a kultúrház előtti térre érkezett meg a Tatra 815 speciális tűzoltó autó, amelyet a belügyminisztérium költségén újítottak fel. A teljesen felújított autó kulcsát Alexander Nejedlý, a Szlovákiai Tűzoltó Testület elnöke személyesen adta át Študent Ferencnek, a helyi önkéntes tűzoltószervezet parancsnokának.

„Ezt az autót, mindig is az önkéntesek használták, de a helyi szövetkezet is a társtulajdonosa volt. Amikor a szövetkezet körül gondok kezdődtek a kilencvenes évek elején, és végrehajtó elé került végül az ügy, nagyon úgy nézett ki, hogy elveszítjük az autót” - kezdi a beszélgetést Študent Ferenc parancsnok. „Én akkor megfogadtam, hogy csak a testemen keresztül vehetik el. Minden követ megmozgattam, és végül a község segítségével sikerült megtartani” - folytatja elégedetten a parancsnok. Annak ellenére, hogy a tűzoltók rendszeresen ellenőrizték és karban tartották az autót, az évek során mégiscsak elhasználódott és nagyon megérett egy komplett javításra, hiszen nemcsak Légen, de Sárréten, Szászon, Előpatonyban és a Kolónián is ezt az autót használták a bevetéseknél. Több mint három éven át rendszeresen kérvényezték a belügyminisztériumnál a felújítást, ami most végre megvalósult. Alexander Nejedlý az átadásnál meg is jegyezte, hogy ebben az autóban csak a kormány és a rendszám eredeti, minden más tartozékát kicserélték. „Ezt a projektet kb. 5 évvel ezelőtt indítottuk, amikor a Tatra 815 és Tatra 148 tűzoltó járműveket a hivatásos tűzoltóegyleteknél más típusokra cseréltük le, azzal a kikötéssel, hogy ezeket a régebbi járműveket viszont továbbra is használhatják az önkéntes tűzoltók, és a belügyminisztérium fokozatosan felújítja őket. Az elmúlt időben összesen 240 tűzoltóautót újítottunk fel és adtunk vissza az önkéntes tűzoltó egyleteknek, illetve községeknek, hiszen az ő segítségük nélkülözhetetlen nemcsak a lakosság, de a hivatásos tűzoltók számára is” – nyilatkozta lapunknak Nejedlý.

Egy-egy ilyen autófelújítás 2-3 hónapig is eltarthat, darabonként 110-120 ezer euróba kerül, attól függően, milyen típusról van szó, merthogy valóban a legkisebb alkatrészt is ki kell cserélni. Az újjávarázsolt autóra kétéves jótállást garantál a kivitelező cég.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?