Danko most törvényt koppintott

Andrej Danko
Pozsony |

Egymásnak feszült Martin Poliačik és a nemzetiek vezére, Andrej Danko. A házelnök szerint Poliačik illetlenül beszélt vele, az ellenzéki képviselő szerint Danko lekoppintotta javaslatát.

Kedden derült ki, hogy az Európai Bizottság leállította az üzletláncok különadójára vonatkozó törvény hatályosságát, melyet Andrej Danko (SNS) annak ellenére átvitt a parlamentben tavaly decemberben, hogy koalíciós partnerei mellett szinte valamennyi érintett élesen ellenzett. Danko bejelentette, kidolgozza a törvény megszüntetésére vonatkozó javaslatot. Közben Jozef Mihál (Spolu) és Martin Poliačik (Progresszív Szlovákia) jóval korábban beterjesztették saját, a különadó eltörlését szorgalmazó törvénymódosító javaslatukat.

Ez a tervezet a parlament márciusi ülésszakának 82. pontja volt, kedd estig, amikor is Andrej Danko házelnök a koalíciós képviselők támogatásával úgy döntöttek, hogy ezt a tervezetet tárgyalják meg utoljára. Tegnap a kormány Gabriela Matečná (SNS-jelölt) agrárminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a különadó eltörlésére vonatkozó jogszabályt gyorsított eljárásban hagyják jóvá, s a plénum már délután vitázott az Andrej Danko által beterjesztett javaslatról.

Utóbbi Martin Poliačik szerint azonos az ő és Jozef Mihál által kidolgozott javaslattal. Magyarán, Danko lekoppintotta a tervezetet.

„Ahelyett, hogy elismerte volna a hibáját és bocsánatot kért volna az élelmiszerárak emelkedése miatt, kihasználva a koalíció többségét, megpróbálta tisztességtelenül elrejteni hozzá nem értését” – reagált Martin Poliačik, aki a plénumban azt mondta, Danko úgy viselkedik, mint egy pofátlan gazember.

Válaszlépésként Andrej Danko az illetlen szóhasználatra és a házszabályra hivatkozva kitiltatta Poliačikot az ülésteremből, aki így nem lehetett jelen a javaslat vitáján. Danko ezen túl fegyelmi eljárást kezdeményezett az ellenzéki képviselővel szemben, bár később kijelentette, nem fogja feljelenteni a képviselőt. Martin Poliačik állítja, Danko visszaélt hivatali jogkörével, s mérlegelést követően nem zárta ki, hogy feljelenti ezért. Jozef Mihál a javaslat vitájában emlékeztette Andrej Dankót, hogy már szeptemberben mindenki figyelmeztette, hibát követ el.

„Az ön terve pusztán abból állt, hogy elcsenjen 100 milliót. S mindezt azzal próbálta leplezni, hogy a pénzt a gazdáknak szánja. Az ön nevéhez kötődik Szlovákia történelmének legnagyobb áremelkedése, és ezt soha nem mossa le magáról”

– jelentette ki Mihál. A koppintás mellett ő sem ment el szó nélkül. „Azon túl, hogy a mi javaslatunkat lemásolta s a programpontok végére utalta, Andrej Danko házelnök kidobatta ennek a javaslatnak a társszerzőjét, Martin Poliačikot a tanácsteremből azzal az indokkal, hogy sértegette a plagizátort” – zárta Jozef Mihál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?