Bírság jár a száraz fű és gallyak égetéséért

A tavasz beköszöntével egyre gyakoribb a száraz fű és zöld kerti hulladék égetése. A környezetvédelmi minisztérium azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a fű, a falevelek és ágak égetése veszélyes és törvénytelen. A hulladéktörvény értelmében, ezért akár 1500 eurós bírság is kiszabható, jogi személyek esetében pedig 4000-től 350 ezer euróig terjedhet a szankció összege.

A szaktárca felszólítja a lakosságot, hogy kerüljék az égetést, ami nemcsak károsítja a környezetet és elpusztítja az élőlényeket, hanem óriási gazdasági károkat is okozhat, sőt, emberéleteket is veszélybe sodorhat. Ha valaki tanúja lesz a növényzet vagy erdőégetésnek, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót, a rendőrséget (158) vagy a városi rendőrséget (159).

Van törvényes módja is annak, hogy megszabaduljunk a kertekből származó száraz, biológiailag lebomló hulladéktól. Az ilyen hulladékot komposztálhatjuk vagy a biohulladék gyűjtésére szolgáló barna konténerbe tehetjük. Ezek elvitele a település feladata, ahogyan az is, hogy az így összegyűjtött hulladékot feldolgozza.

A szaktárca támogatja a komposztálást, illetve a biológiailag lebomló hulladék osztályozott gyűjtését az európai uniós alapokból és a Környezetvédelmi Alapból egyaránt. A Környezeti Minőség Operatív Programból a biohulladék keletkezésének megelőzésére kiírt pályázat keretében 254 kérvényező kapott vissza nem térítendő támogatást több mint 30 millió euró összértékben. Az Környezetvédelmi Alapon keresztül tavaly 37 hulladékgazdálkodási projektre 2,6 millió eurót fordított a minisztérium.

A szlovák jogrendben több törvény is tiltja a környezetet veszélyeztető fű- és aljnövényzet-égetést. A hulladéktörvény mellett a természet- és tájvédelmi törvény, valamint a tűzvédelmi törvény is. Tűzgyújtásra a zöldtárca a kijelölt tűzrakóhelyeket ajánlja és javasolja az adott területen érvényes előírások, szabályok és korlátozások betartását is. Abban az esetben, ha a felelőtlen polgár tüzet okoz, a pénzbírságon kívül büntetőjogi felelősségre vonással is számolhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?