A férfiak és a kilók

sz

„Én nem tudom megmondani a férjemnek, hogy már egyáltalán nem látom benne azt a férfit, akibe beleszerettem. A kilók annyira felszaladtak rá, hogy inkább gyorsan elalszom, mire este a fürdőszobából előkerül…”

„A párom kövér lett, mikor mondtam neki, azt válaszolta, hogy velem van a baj, mert őt a kilói egyáltalán nem zavarják. Utálok vele ruhát vásárolni, szörnyű, hogy egyre nagyobb méreteket kell kérni. Nem akarom elveszíteni, megbántani, jó a kapcsolatunk, csak az a másik része már nem nagyon működik.”

Ezek a mondatok párkapcsolatban élő nők olyan gondolatai, amelyeket sosem mondanának ki. Pedig látják, ha a mellettük élő férfi kilóiban változás áll be, de sokszor nem kötik össze azzal, ami a valóság: ők is érezhetik rosszul magukat a bőrükben.

Ideálkép a médiában

A fogyasztói társadalomban a női ideálkép áll a középpontban, a média nyomása alatt folyamatosan a tökéletes női testet láthatjuk, de a férfiak sincsenek könnyebb helyzetben. Őket is eléri a végzet a kilók képében, ha nem gondozzák a testüket, és nem foglalkoznak a megjelenésükkel. Ha jobban megfigyeljük, eléjük a média a kicsit lányosabb, hosszabb hajú, vékony csontú alakot tárja.

Az átlag férfi nem ilyen, miként a nők többsége sem topmodell. A legutóbbi időkben új irányzat hódít: a metroszexuális férfi. Ez a nagyvárosi, magára sokat adó férfi (innen az elnevezés, a metropolis szóból), aki testével egy nőt meghazudtoló mértékben törődik. Vezető alakja a híres focista, David Beckham, aki a médiában először vállalta fel az új gondolkodásmódot, mely szerint egy férfi is szőrteleníthet, sminkelhet, gondozhatja bőrét, és ruházatával a trendi irányzatot kell követnie. Pszichológiailag elemezve ezt az új áramlatot azt látjuk, hogy ezt a férfialakot még inkább a feminin (nőies) elemek uralják. A nemek viszonyában ami eddig a nők privilégiuma volt, azt mára a férfiak is a magukénak akarják tudni. A média teljes támogatásával a szőrtelen, szálkásítottan izmos, kicsit sminkelt férfialak nagyon trendivé vált. Nyilvánvaló, hogy nem mindenki képes ennek az irányzatnak hódolni, hiszen ehhez olyan mértékű tudattalan narcisztikus érzelmek kellenek, amelyek a saját testtel való foglalkozás örömét nyújtják és a klasszikus férfiképtől való könnyed eltávolodást. Melléjük sokkal inkább egy amazon típusú nőt képzelhetünk el, aki agresszív, és az életben önmagát menedzseli.

A kilóikhoz fűződő érzelmek

Klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy egy férfi ritkán fordul azért pszichoterápiás segítségért, mert étkezési problémái, testével kapcsolatban szorongásai volnának. Ez nem azt jelenti, hogy statisztikailag nincsenek ilyen esetek, inkább azt, hogy a kövérség vagy a testképzavarok oka és megélése rejtve marad, annak nyílt felvállalása nem szokványos. Kórházi osztályokon már találkozhatunk olyan férfiakkal, akiknek a túlsúlya orvosi beavatkozást igényel, de általában nem az esztétikai szempontok azok, amelyek előtérben állnak, hanem a belgyógyászatiak.

Egy párkapcsolatban a férfi lassú, de folyamatos elhízása valójában komoly probléma forrása az érzelmi kötelékben. Úgy tűnik, egy férfi könnyebben szól a párjának, hogy le kellene dobnia néhány kilót, mint fordítva.

  • egy kapcsolatban a férfi elhízása ugyanúgy a szexualitás hőfokának a csökkenéséhez vezethet,
  • az elhízás folyamata, hasonlóan a nőkéhez, lassú, de előrehaladó jelleget mutat,
  • a testkép változása csak látszólag nem okoz problémát egy férfinál.

Amikor egy férfi hízni kezd, a háttérben hasonló okokat találunk. Ha számára már nem fontos, hogyan néz ki, és az evés felülír mindent, akkor érdemes végiggondolni, miért szűkül le az örömforrás az étkezésre, aminek a következményeit ők is látják. A hagyományos férfiszerepben a külső megjelenés nincs az első számú tényezők között, emlékezzünk csak a mondásra „ha egy férfi egy fokkal szebb az ördögnél, már könnyű dolga van”. Ez nyilvánvalóan következik a férfi alapú társadalmi beállítódásból, vagyis a nő dolga volt a szépség, a férfié pedig a családfenntartás és a munka. Ez a patriarchális forma a mai napig él a tudattalan érzelmekben is, azt látjuk, hogy a hétköznapokban az „erősebb nem” annyira nem foglalkozik a derékbőségével. Ez a fajta hozzáállás leginkább akkor változik, ha a családorvos javasolja a fogyókúrát, mert a korai infarktus vagy a koleszterinproblémák veszélyére hívja fel a figyelmet. A hiúság, vagyis az esztétikum fontossága súlytalanodik, és átadja a helyét az egészségi indokoknak, s ez azt is jelzi, hogy tudattalanul lehetőséget ad a probléma távolítására. Ha egy nő hízni kezd, számára a fogyókúra és a kilókkal folytatott küzdelem központi kérdéssé válhat, mert érzelmileg nyomasztó teher az állapota. Egy férfi tudattalan érzelmeiben gyakran ez a jelenség nem okoz ekkora konfliktust, a testkép változása nem szorongáskeltő.

Elhízás egy kapcsolatban

A valódi problémát akkor látjuk egy kapcsolatban, mikor a kilók a nőt zavarják. Ezt sokszor nem merik elmondani a párjuknak, zavart és szorongást élnek át már csak a gondolattól is, hogy kellene róla beszélgetniük. Ha a kapcsolat régi, tehát az érzelmi kötelék mély, akkor egyfajta kognitív disszonanciát látunk, ami azt jelenti, hogy a nő azzal vigasztalja magát, hogy igaz, hogy már zavaróan túlsúlyos a párja, de nagyon jó ember.

Nyilvánvalóan nehéz erről kommunikálni, mert veszélyes vizekre sodor mindenkit, és ez a szexualitás. Végső soron amikor a testi megjelenés és a vonzerő a téma, akkor nincs másról szó, mint arról, mennyire kívánatos még a másik, tehát a kapcsolat szexualitás része kerül középpontba. A nők döntő többsége ilyenkor tart az érzelmi szankcióktól, átéli, hogy bármit mond, azzal felhergeli a párját, mintha ezek a beszélgetések arról szólnának: „te már nem vagy vonzó férfi”.

Nehéz kettéválasztani, hol húzódik a határ a bántás és a konstruktív (építő jellegű) beszélgetés között, hiszen az indulatok ilyenkor hamar felkorbácsolódnak, és komoly érzelmi viharokat is okozhatnak. Mégis meg kell tenni, hiszen attól, hogy szőnyeg alá söpörjük a problémát, az még nagyon is élni fog. Érdemes végiggondolni, miért állt elő a helyzet, milyen terhek lehetnek a férfin, amitől ennyire „elhagyta magát”. Ha ezeket tudjuk, akkor már könnyebb úgy állni a kérdéshez, mint minden más problémához.

Egy kapcsolat fontos eleme, hogy a felek mit tudnak egymással megbeszélni, és mennyire képesek őszinték lenni egymáshoz. Ha azt látjuk, hogy egy férfi a kilóiról szóló beszélgetésben hamar irritálttá válik, nem akar erről beszélni, és azután dacosan többet eszik, akkor lehet tudni, hogy nem akar változtatni, számára az evés nagyon fontos, és korlátozásnak élné meg, ha módosítania kellene. Ilyenkor jó, ha erről is tudunk beszélni, miért annyira fontos neki ez, mik a feszültségei és a problémái.

Ha egy kapcsolat jól működik, és stabil érzelmek tartják, akkor a kilók nem lehetnek akadályok.

Tari Annamária pszichoanalitikus

Mit tegyen a nő?

  • nyugodtan és a problémára összpontosítva beszélgessen
  • vállalja fel, hogy saját érzelmeit is elmondja, de nem bántóan
  • csak akkor kezdeményezzen, ha érzi, hogy a másik félben van rá fogadókészség
  • próbáljon jó példával elöl járni és pl. megváltoztatni a családi étrendet
  • legyenek közös sportos programok
  • próbáljon esti sétákat szervezni
  • igyekezzen támogatni a párját minden erőfeszítésében
  • mutassa ki pozitív érzelmeit az első változások után

A teljes írás a VasárnapLélekben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?