Ad VasárnapLélek Az iskolai zaklatásról

l

Oly régen szerettem volna írni erről a témáról! Olvasom A zaklatás cikket a Vasárnapban: a gyerek viselkedése megváltozik, romlik tanulmányi eredménye, körömrágás, monoton hajtekerés, a körömágy sebesedésig való kapargálása, nincs szemkontaktus.

Hosszú szoptatás, pelenkázás, mindenkitől való elzárás után hősünk óvodába kerül. Hamar felismerhető: más, mint a többi. Különben nagyon értelmes. Az óvónők nem tudnak mit kezdeni a kíváncsi, izgága gyerekkel. Büntetés: WC-be zárás, huzatba állítás, emiatt arcüreggyulladás, amitől hosszú hónapok során sem szabadul. Végül az óvó nénik meggyőzik az anyát, hogy váltsanak. Az elkeseredett anya egy szlovák óvodában talál gyermekének helyet, aki még jobban összezavarodik, ezután egy magyar óvodába kerül, ahol úgy fogadják, hogy „két hét után sipirc!”, „társadalomra veszélyes” személyekre nincs szükség. Pedig ez a gyerek nem üt, nem verekszik, csak játszani szeretne a többiekkel, de azok kiközösítik. Mindez másfél év leforgása alatt történt. Mennyi szorongást, megaláztatást, kiközösítést ért meg, azt gondolta, nem kell erre a világra, senkinek sem kell, nem szeretik. Egy falusi óvodában, egy gyerekközpontú intézményben találta meg lelki békéjét.

A szülők úgy döntöttek, a gyereket visszahozzák a városba, itt kezdi meg tanulmányait. Magyar iskolába került, a tanító bácsi rövid időn belül fel akarta akasztani a lámpára. Az anya szakvéleményért, magyarázatért több helyre is elment: ADHD – figyelemzavar –, enyhe hiperaktivitás. Lelet volt, tanács nem.

Az első iskolából fél év után eltanácsolták. A naponta megalázott anya továbbállt, de egy másik iskola is csak fél évre fogadta be, a harmadikban – külföldi keresztény iskola – még mostohábban álltak a gyerekhez. Végül a falusi iskola maradt, ahol odafigyelnek rá, segítik. A szeretetteljes igazgatónőtől hónapokon keresztül megkérdezte: „Ugye nem küldenek el innen is?”

Az anya problémáikról nem beszélt, nem kért segítséget, mindent magába fojtott, végül súlyosan megbetegedett, és távozott az élők sorából. A gyermek anyja kínlódásaival, haldoklásával is szembetalálja magát.

Belegondolt valaki abba, hogy mi játszódhatott le a kilencéves fejében és lelkében? Retteg, hogy el ne vessze nevelőjét, aki mindent megtesz problémájuk leküzdéséért. Foglalkozik vele pszichológus, magyarországi orvos-gyógypedagógus, kineziológus, a nevelő orvos nagypapa és nagymama is, aki naponta a programok kivitelezője. Elindultak kis-kis léptekkel a fejlődés felé. Bíznak benne, hogy a kálváriajárásnak egyszer vége lesz.

Egriné T. Szonja, Komárom

A teljes írás a VasárnapLélekben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?