Érsekújvár: Vízmegtartó megoldások a Majzon téren

Impozáns főteret akarnak az érsekújváriak
Érsekújvár |

A terepmunka szakaszába érkezett A vízért (Pre vodu) elnevezésű verseny, amelynek témája a szlovákiai városok és falvak vízgazdálkodása. A nyitrai mezőgazdasági egyetem hallgatóinak csapata az érsekújvári önkormányzat képviselőivel találkozott. A Kertészeti és Tájépítészeti Kar (FZKI) négy hallgatója a vízmegtartó megoldásokról tájékoztatta a városatyákat.

A diákok megpróbálják kidolgozni az érsekújvári Majzon tér optimális vízmegtartására vonatkozó terveket. „A Majzon tér a város jelentős történelmi öröksége, a helyiek kedvelt találkozóhelye. Régen a híres reneszánsz kori erőd falai szegélyezték, amelyek a török ellen védték a várost. Kifinomult építészeti emlék, a mérnöki és a vízgazdálkodási projekt fontos része volt – mondta Tóth Attila a nyitrai egyetem oktatója. A tér jelenleg rossz állapotban van, nincs megfelelően kihasználva. „Célunk, hogy funkcionális és tartós megoldásokat találjunk a tér integrálására és a víz fenntartható használatára” – tette hozzá Tóth Attila.

Januárban az Ekopolis Alapítvány öt helyzetet modellezett, szemléltették a valós problémákat, amelyek az esővíz megtartására, felhasználására, az aszály és az árvizek megelőzésére, a víz tisztítására vonatkoznak. A versenyzők három kategóriában mérték össze tudásukat. A második kategóriában innovatív vízgazdálkodási javaslatot dolgoztak ki egy konkrét problémára a diákok és a 30 év alatti fiatalok. A verseny 4. évada szeptember 30-ig tart, a fővédnökséget Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter vállalta.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?