Megkérdeztük

m

Kérdéseinkre Kürthy Andrea, a JustHealthy dietetikusa, Rajcsányi Patrik személyi edző és Lantos Borbély Katalin, a For You énekese válaszolt.

Mik azok a divatdiéták, és miért veszélyesek?

Válaszol Kürthy Andrea, a JustHealthy dietetikusa

A tavaszi–nyári időszak beköszöntével egyre többen fogyókúráznak. Manapság nagyon divatos az egészséges táplálkozás és a különféle diéták, ezért a két fogalom közötti határ eléggé összemosódott. Tegyünk különbséget! A diéta a táplálkozási szokások olyan tudatos kialakítását jelenti, amely általában egy adott betegség gyógyítását, megelőzését szolgálja. Az elsődleges célja nem a testsúlyt csökkentése.

Sajnos, a fogyás végett az emberek bármilyen módszert képesek kipróbálni. Bármely divatdiétára igaz, hogy rövid idő lefolyása alatt nagymértékű testsúlycsökkenést ígérnek. Mindegyik azon alapul, hogy a három fő tápanyag (szénhidrát, fehérje, zsír) közül valamelyiknek a megvonását vagy túlzott mértékű fogyasztását hirdeti – általában egy híres személy arcképével. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az emberi szervezetnek minden tápanyagra szüksége van. A magas zsírtartalmú diéták következménye a vitamin- és ásványianyag-hiány. Az alacsony szénhidráttartalmú kúrák a meg nem felelő rostbevitel miatt gyomor-bélrendszer-daganatok kialakulásánamk veszélyét hordozzák magukban. A mértéktelen fehérjefogyasztás vesénk számára lehet megterhelő. Ezek a kúrák csak időszakosak, tehát egy életen át nem tarthatóak. Bizonyos idő elteltével jojóeffektussal végződnek, amely szívritmuszavar kialakulását is okozhatja.

Az egészséges életmód az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a lelki egészséget egyaránt magában foglalja. Ez sokkal fontosabb, mint az, hogy mit mutat a mérleg.

Milyen pozitív és negatív hatása van a testmozgásnak? És hogyan lehet másokat mozgásra ösztönözni?

Válaszol Rajcsányi Patrik személyi edző és táplálkozási tanácsadó

A testre is, a közérzetre is pozitív hatással van. A legelső dolog az, hogy egészséges étrendet állítsunk fel, mindig személyre szabottan. Utána kezdjük el a mozgást. Nem kell elkeseredni, mindig az első alkalom a legrosszabb: utána lesz a legnagyobb az izomláz és fáradtság; ezek két nap múlva jönnek elő. Ilyenkor kell újra edzeni, hogy az izomlázat picit szétmozgassuk. Ha belegondolunk, ez teljesen természetes reakció, hiszen ha 20-30-40 évig nem edzettünk, akkor a test nem tudja mire a vélni a hirtelen mozgást. Minden egyes további gyakorlat, ha nehezítjük is, elviselhetőbb lesz, ezért nem szabad az első után feladni.

Volt például olyan kitartó kliensem, aki a folyamatos testmozgásnak köszönhetően elhagyhatta a strúmagyógyszerét. Természetesen erről konzultált az orvosával; nem biztatok senkit sem arra, hogy ha elkezd futni, másnap már ne szedje a gyógyszereit.

Az ízületekre is nagyon jó hatással van az edzés, a lusta ízületeket feléleszti, így nem fájnak többé. De nagyon kell figyelni, mert aki soha nem mozgott, az lehet, hogy rosszul végez egy-egy gyakorlatot, ha nem kér profi segítséget, és akkor tönkreteheti bizonyos testrészeit (könyök, térd). Fontos, hogy minél többféle mozgásformát végezzünk, mert akkor több izmot tudunk edzésben tartani. De ehhez a helyes étkezés is hozzátartozik, melyen nem a fehérjeporok észszerűtlen fogyasztását értem, amit a közösségi médiában is látunk, hanem a kiegyensúlyozott, változékony táplálkozást, a minőségi alapanyagokat. Ha nem figyelünk oda, az magas vérnyomáshoz, szívinfarktushoz, agyvérzéshez vezethet. De nem vonhatunk meg mindent magunktól egyik napról a másikra. Fokozatosan kell átszoknunk, hogy tartós maradjon az eredmény. Egy kicsi mozgással (kardió, futás, úszás kétszer-háromszor hetente) csodákra képes: egészségesebbek lehetünk tőle, és jobban érezhetjük magunkat.

Családanyaként hogyan tud odafigyelni arra, hogy a gyermekei helyesen táplálkozzanak?

Válaszol Lantos Borbély Katalin, a For You énekese

Három kislány édesanyja vagyok, Viktória hét-, Johanna öt és fél, Eszterke kétéves. Amikor Viktória világra jött, kezdő szülőként mindent könyvekből, nagyszülőktől és más anyukáktól kérdeztünk, tanultunk. Az első év nagyon egyszerűnek tűnt mindhármuknál, mivel hála istennek anyatejjel tudtam őket táplálni, és csak a hetedik hónapban kezdtük a hozzátáplálást. Nagy súlyt fektettünk a kezdetekkor is, most is a gyümölcsre és zöldségre; a mai napig nagyon szeretik a krémleveseket mindenféle zöldségből. A gyümölcs naponta megjelenik az étrendünkben. Örülök, hogy az óvodában és az iskolában is figyelnek az egészséges táplálkozásra, ez megnyugtatja a szülőket. Eszterke legjobban a gránátalmát és az áfonyát szereti, de esténként ha felszeletelem az almát vagy a banánt, nem áll neki ellen. Jómagam a halféléket nem igazán szeretem, de férjem által ezeket az ízeket is kedvelik. Szerencsés vagyok, a lányok nem válogatósak, mindent megesznek. Azért is hálás vagyok a Jóistennek, hogy semmiféle betegségük és allergiájuk nincs, ezért nem kell ilyen dolgokra külön figyelnünk.

A teljes írás a VasárnapLélekben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?