Kočner őrizetben marad

Marian K., akit több ügyben (váltóhamisítás, engedély nélküli fegyvertartás, valamint Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása) gyanúsítanak, őrizetben marad Lipótvárban (Leopoldov). Erről a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa döntött hétfőn. Marian K. nem vett részt a tárgyaláson, írásos engedélyt adott a védőjének, Marek Parának, hogy képviselje őt. A döntés nem jogerős, Ján Šanta felügyelő ügyész és Para is panaszt nyújtott be.

Marian K. védője szerint az eljárás során megsértették a védelmi jogot, a büntetés-végrehajtási intézetben ugyanis csak egy kijelölt teremben lehet tanácskozni, ami Para szerint felveti a gyanút, hogy megfigyelhetik a védőt és a védencet.

A vállalkozó már megfordult a pozsonyi (Bratislava), lipótvári és a besztercebányai (Banská Bystrica) büntetés-végrehajtási intézetekben is, jelenleg megint az újvároskai börtönben van. Tavaly nyár óta kétszer kérelmezte a szabadlábra helyezését, mindkétszer sikertelenül. A kérelmét az elsőfokú bíróság és a Legfelsőbb Bíróság is elutasította.

Márciusban a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi nyomozójának javaslatára vádemelést nyújtott be a Speciális Büntetőbíróságra Marian K. és társa ellen, pénz- és váltóhamisítás, valamint az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Marian K. ügyvédje szerint az általuk benyújtott panasz kiértékelését a bíróság nem várta meg, és így emelt vádat a váltóhamisítás ügyében.

Pavol R. és Marian K. ellen a TV Markíza tett feljelentést értékpapír-hamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A magán televíziótársaság már a per kezdetén megkérdőjelezte a váltók valódiságát azzal érvelve, hogy a per tárgyát képező váltók nem szerepelnek sem a Markíza könyvelésében, sem azoknak a cégeknek a könyvelésében, melyek állítólagos tulajdonában voltak még a jogosulatlan igények támasztása előtt.

 Pavol R.-t ezen kívül azzal is gyanúsítják, hogy 1997-ben megrendelte az akkori üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolását. A gyilkosság előkészítésében a gyanú szerint részt vettek a szlovák alvilág olyan hírhedt alakjai is, mint Róbert 'Kýbel' Lališ, a Sýkora-klán vezére, Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág többszörös gyilkosságért jogerősen elítélt főnöke, illetve az utóbbi bűntársa, Miloš Kaštan.

Marian K. vállalkozó ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése gyanújával is eljárás indult. Ján Kuciak újságíróval együtt a jegyese is meghalt. A gyilkosság megrendelésének indítéka Kuciak újságírói munkája lehetett. Az eljárás ellen panaszt nyújtottak be, amit az ügyvéd is megerősített.

Marian K. vállalkozó és a Kuciak-gyilkosság másik gyanúsítottja, Sz. Tamás ellen a múlt hét végén engedély nélküli fegyvertartás és fegyverekkel való üzletelés bűntette miatt indult eljárás. Minderről a rendőrség tájékoztatott a közösség oldalán március 27-én. Amennyiben bűnösnek ítélik őket, egy évtől öt évig tartó szabadságvesztés fenyegeti a gyanúsítottakat.

A rendőrség a razziák során mindkét személynél töltényeket talált. „Marian K.-nál 60 darab cseh gyártmányú töltényt találtak a tavaly októberi razzia során, amelyeket a pozsonyi (Bratislava) házában engedély nélkül tárolt. Sz. Tamás összesen 14, cseh, csehszlovák és magyar gyártmányú töltényt őrzött otthon, amelyeket a rendőrség a tavaly szeptemberi gútai (Kolárovo) akció során foglalt le" – tájékoztat a rendőrség.

Pavol R. Marian K.-val ellentétben a pozsonyi Kerületi Bíróság döntése értelmében nincs őrizetben. Elektronikus karperecet kell viselnie és rendszeresen jár ellenőrzésre az Igazságügyi Palotába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?