Zeman: az Európai Bizottság ne viselkedjen úgy, mint az EU kormánya!

Miloš Zeman
Prága |

A cseh államfő szerint az Európai Bizottságnak nem szabad úgy viselkednie, mintha az Európai Unió kormánya lenne, hanem vissza kell térnie eredeti küldetéséhez.

"Az Európai Unió kormányának szerepét az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács tölti be. Az Európai Bizottságnak normális adminisztratív szervvé kell válnia, valamiféle hivatalos szolgáltatóvá. Az, ahogy az Európai Bizottságot ma kezeljük, hiba" - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő a közszolgálati Cseh Televízióban vasárnap késő este sugárzott interjúban.

Zeman szerint az Európai Unió működésében szükséges változásokat az európai parlamenti választások eredményétől függően lehet majd megvalósítani. A cseh vezető úgy véli, hogy az EP-nek jogot kell kapnia új törvények kezdeményezésére.

Az Európai Uniónak a külügyminiszteren kívül közös védelmi miniszterre és pénzügyminiszterre is szüksége van. A közös védelmi miniszterre azért, mert "még nem múlt el az iszlám terrorizmus veszélye", pénzügyminiszterre pedig azért, hogy megakadályozhassa például azt, hogy a nagy cégek a számukra kedvezőbb adózási feltételeket biztosító uniós tagországba viszik át vállalkozásaikat - közölte. 

A Brexit nem más, mint szervezett káosz, és miután senki nem tudja mit kellene csinálni, mindenki aktivitást színlel - fogalmazott Milos Zeman. 

"A britek teljes mértékben nevetségessé teszik magukat. Ideje befejezni ezt a szenvedést" - jelentette ki a politikus. Szerinte a brit parlamentnek most már meg kell szavaznia az ország távozását az EU-ból, és új népszavazást a témában csak tíz év múlva szabadna kiírni.

Zuzana Caputová szlovák elnökjelölt győzelméről Milos Zeman azt mondta: érti, hogy az emberek új arcokat szeretnének látni a politika színpadán, de meggyőződése, hogy az államfői funkció nagyon komoly munka, amely felkészült és profi politikusokat igényel. 

Zeman ezzel magyarázta, hogy miért támogatta a választások előtt Maros Sefcovicot, aki végül alulmaradt Caputovával szemben.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?