Elemzők szerint Čaputová nem azért nyert, mert nő

e

Az, hogy Zuzana Čaputová nyerte az államfőválasztást politikai elemzők szerint nagyon jó hír Szlovákiának, ez ugyanis jelentősen javítani fog Szlovákia imázsán a világban.

Pavol Baboš politológus szerint Čaputová nem azért nyerte meg a választást, mert nő. Az országban az emberek jelentős része változást akart, s olyan embert, aki teljesen különbözik a jelenleg hatalomnál levő politikusoktól. „Ha egy hónappal korábban Čaputová mondott volna le Mistrík javára, akkor nagyon nagy valószínűséggel ő nyerte volna meg a választást. Tehát a nem, mint olyan, nem volt döntő tényező. Ami meglepő, hogy az ország lakosait nem zavarja, hogy nő lesz az államfő, hogy ez önmagában már nem téma” – véli Baboš. 

Tény, hogy az ország, de a Visegrádi négyek történetében is ez az első eset, hogy ezen a poszton nő lesz, Szlovákiának viszont már van tapasztalata magas politikai tisztséget betöltő nővel Iveta Radičová személyében. Lengyelországban is már volt nő a miniszterelnöki poszton, Litvániában pedig volt női elnök, tehát Baboš szerint a térségben nem számít ritkaságnak, hogy nő van ezen a poszton. 

A politológus szerint ennek ellenére a választás eredménye nem volt meglepő. „Az eredmény többé–kevésbé az, amit vártunk. Ez csak igazolja, hogy a közvélemény-kutatásoknak van értelme, még akkor is, ha a politikusok előszeretettel bírálják a felméréseket” – állítja Baboš, aki szerint a második forduló előtti kampány is aránylag nyugodt hangnemben zajlott, ugyanis Čaputová és Maroš Šefčovič sem annyira megosztó személyiség. 

Grigorij Mesežnikov politológus szerint Čaputová győzelme csak azt igazolja, hogy az emberek jó kínálat esetén a jobb alternatívát támogatják. „Ennek a választásnak külföldön is nagy lesz a visszhangja, hiszen máshol sem annyira szokványos, hogy nők legyenek a legmagasabb politikai posztokon” – állítja Mesežnikov.

Az alacsony részvételt a politológus elsősorban azzal magyarázza, hogy a Kotleba vagy Harabin választóinak nem volt jelöltjük a második fordulóban, így nem volt kire szavazniuk. „Így hozta a sors, így működik a demokrácia” – fűzte hozzá Mesežnikov. 

S bár Čaputová azt nyilatkozta, hogy mindenki államfője szeretne lenni, Mesežnikov szerint nehéz dolga lesz, ugyanis minimum a Smer képviselőinek részéről számíthat gyakori támadásokra úgy, mint a kampány során. „A szándék megvan, csak kételkedem, hogy másképp viszonyulnak majd hozzá, mint Kiskához” – állítja az elemző.

(TASR, dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?