Normális nem normális ország

sufli

A polip egyik karja küldözgeti az SMS-eket a másiknak.

Vannak, akik azt állítják, azok a legstabilabb házasságok, ahol a férj és a feleség naponta maximum ötven szót vált egymással. Ez alapján talán kijelenthető, hogy az intenzív és bizalmas beszélgetés mértékegysége 430 SMS-üzenet fél év alatt.

Pontosan ennyi SMS-t váltott a főügyész helyettese, Peter Šufliarsky Marián K. vádlottal – legalábbis Igor Matovič OľaNO-elnök sajtótájékoztatóján ez a 430-as szám hangzott el. Hát ez úgy két-három SMS naponta.
Persze ennyi is elég ahhoz, hogy Šufliarsky április elsejével most már kénytelen legyen otthagyni a posztját. Nem tréfa.

Hanem egy újabb kis lépés, amellyel Szlovákia közelebb kerül a normálisan működő országokhoz, amelyekben létezik megtisztulási folyamat, és 

a polip csápjait még azelőtt levágják, hogy elérne az államaparátus minden zegébe-zugába 

és lebénítaná az egészet. 

De történt valami más, ami meg odább lökte Szlovákiát a civilizált világtól: a parlamentben 101 képviselő megszavazta a javaslatot, hogy a kormány állítsa le az Európa Tanács nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményének, ismertebb nevén az Isztambuli Szerződésnek a ratifikálását. 

Idézzük fel, kik is szavazták meg ezt a visszatáncolást: a javaslatot előterjesztő SNS, a Smer, a Híd-képviselők nagy része, a Sme rodina (micsoda család), Kotlebáék és Matovič, az OľaNO elnöke is. Szép kis vörös–barna koalíció. Egyszerűen győzött a „dzsender”.

Sok mindent elárul a társadalomról ez a szavazás. Mindenekelőtt azt, hogy Szlovákiában még elevenen él a sztereotípia, hogy 

az asszonynak a konyhában a helye, engedelmeskednie kell az urának, aki akár le is keverhet neki egyet, ha felbőszíti, hiszen a rendőrség és a bíróság majd szemet huny, a nőt meg kineveti a környezete, hogy hát azt kapta, amit megérdemelt, ő tehet róla.

Csakhogy ezt a fajta „családi tűzhely” elméletet eddig csupán a politikai paletta egy része vallotta hol halkan, hol meg hangosabban (a kereszténydemokrata pártok, itt-ott az ilyen-olyan populisták meg a radikálisok), most meg bekerült a politikai fősodorba. De ez már nem csak szlovákiai specialitás. Kevesebb jogot, nagyobb biztonságot és rendet – egyre többen hirdetik ezt a világban is, hol a szerelem, hol az emberi jogok, hol meg ki tudja, mi ellen. Csakhogy az a társadalom, amely ilyen civilizációs „botlást” követ el, ott könnyeben elakadhat a társadalmi ellenőrzés, az értelmes párbeszéd és a megtisztulási folyamat is. 

A báránykák a „hagyományos értékek” miatt aggódnak, a polip egyik karja pedig vígan küldözgeti tovább az SMS-eseket a másiknak.
A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?