Kiska: Szlovákia biztonsága részben a NATO-nak köszönhető

Andrej Kiska
Pozsony |

Részben az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) köszönhetjük, hogy Szlovákia egy sikeres és biztonságos ország. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki a közösségi oldalán Szlovákia NATO-csatlakozásának a 15. évfordulója alkalmából. Az évforduló napján – Szlovákia történetében először – kitűzték a NATO zászlaját az elnöki palotára, amely 24 óráig fog lengeni a Szlovák Köztársaság és az Európai Unió zászlaja mellett.

 

Az államfő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a NATO-csatlakozás egy szuverén és szabad döntés volt. „Manapság a legerősebb ország sem tudna egyedül olyan kihívásoknak megfelelni, mint amilyen a terrorizmus, migráció, klímaváltozás vagy a fenntartható gazdasági fejlődés. Valahová tartoznunk kell ahhoz, hogy megbirkózhassunk ezekkel a kihívásokkal” – jegyezte meg Kiska. Szerinte a NATO-csatlakozással Szlovákia a szabad, demokratikus és sikeres országokhoz való tartozás mellett döntött.

A biztonság és a védelem Kiska szerint nagyrészt a szövetségesekbe vetett bizalomról szól – arról, hogy ezek segítenek egymásnak. Meggyőződése, hogy Szlovákia egy olyan ország, amely tartja a szavát. „Ezért is rendkívül fontos, hogy befektessünk a biztonságunkba, illetve hogy ezeket a nem kis befektetéseket biztonságérzetté tudjuk alakítani” – véli Kiska. Ugyanakkor hangsúlyozta: minden egyes centet felelősségteljesen, átlátható módon és hatékonyan kell felhasználni.

„Megállás nélkül foglalkoznunk kell a biztonságunkkal. Mert az, hogy a lakosok már 15 éve a biztonság legmagasabb fokú garanciáját élvezik, nem magától értetődő” – jelentette ki az államfő. Ezenkívül a három legfőbb közjogi méltóság közös nyilatkozatára emlékeztetett. „Olyan lépések foganatosítása mellett köteleztük el magunkat, amelyek ezt a biztonságot erősítik” – közölte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?