Területrendezésbe fog az agrártárca

Gabriela Matečná

Az agrártárca azt ígéri, 168 kataszterben még az idén elindítja a területrendezési projekteket. Ugyanakkor az örökösödési törvények módosítása nélkül nem sok értelme van a földegyesítésnek. 

A területrendezés (kommaszáció) azután kezdődhet el a kiválasztott kataszterekben, hogy lezárult a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) és a minisztérium vitája. Az agrártárca tavaly áprilisban írta ki a földegyesítés kivitelezőjére kiírt versenypályázatot. Az ÚVO viszont leállította a közbeszerzést, mert szerinte rosszul készítették elő a projekteket. A tárca fellebbezett, a hivatal hattagú tanácsa pedig a minisztériumnak adott igazat. 

„A területegyesítés 60 nyugat-, 50 közép- és 58 kelet-szlovákiai kataszterben valósul meg” – magyarázta Gabriela Matečná (SNS-jelölt) agrárminiszter. Jaroslav Puškáč, az agrártárca törvény-előkészítő osztályának igazgatója elmondta, a földegyesítésre kiválasztott katasztereknek több kritériumnak kellett megfelelniük. „Az egyik legfontosabb, hogy a településeknek le kellett zárniuk az előkészítési eljárást. A területrendezésről az önkormányzatoknak helyi érvényű rendeletet kell elfogadniuk, és a földtulajdonosoknak is rá kellett bólintaniuk. Mivel a földegyesítést az unió 2014–2020-as vidékfejlesztési programjából fedezi a tárca, így az anyagi források felhasználása korlátozott. Olyan katasztereket választottunk ki, melyek 2 ezer hektárnál nem nagyobbak” – magyarázta Puškáč. 
A földrendezés a tiltakozó keletszlovákiai gazdák egyik követelése. A gazdák és az agrárkamara szerint óriási gondot jelentenek a felaprózott földterületek. Statisztikai adatok szerint a 3500 kataszternek 4,4 millió tulajdonosa van. A hatályos örökösödési törvények módosítása nélkül a földegyesítésnek nincs értelme.

Készül a földrendezés stratégiája

Gabriela Matečná (SNS-jelölt) agrárminiszter elégedetten jelentette be, hogy tárcája még az idén elindítja azt az uniós projektet, melynek keretében 168 kataszterben elindítja a területegyesítést. A projektre vonatkozó közbeszerzési eljárást előbbaKözbeszerzésiHivatal(ÚVO) leállította. A minisztérium fellebbezését követően mégis elindulhat a 44,6 millió eurós projekt. A földrendezést a gazdák szerint már rég meg kellett volna valósítani, mert ez az ágazat egyik legégetőbb gondja. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerint országszerte 3500 katasztert, 8,4 millió parcellát és 4,4 millió földtulajdonost regisztrálnak. A statisztikai adatok alapján egy parcellának átlag 12 tulajdonosa van, míg egy tulajdonosnak átlag 23 különböző parcellához van valamilyen kötődése.

A kamara szerint a földrendezés kulcsfontosságú az agrárszektor számára, a területek megművelése, az agrártámogatások és a fejlesztések, beruházások szempontjából, de legalább ilyen fontos az önkormányzatoknak a helyi adókbeszedésekor. Miroslav Štefček, az SPPK alelnöke szerint a földrendezés egyszerűbbé teszi a földvásárlást, a bérleti szerződések megkötését, megkönnyíti a parcellák megközelítését és egyszerűbbé tenné a telkek nyilvántartását. Ehhez képest tíz éve egyetlen földrendezési projektet sem indított el a tárca. A legutolsó földegyesítések 2003 és 2009 között valósultak meg. Arra is emlékeztet, hogy a földegyesítésre vonatkozó szabályozást 27 éve jóváhagyták, valójában azonban eddig a területek csupán 12%-án valósult meg.

Az SPPK szerint a hatályos örökösödési törvény módosítása nélkül, mely minden területet azonos arányban oszt szét az örökösök között, gyakorlatilag nincs értelme a komplex földrendezésnek. Emil Macho, az SPPK elnöke szerint ott, ahol tíz évvel korábban megvalósult a földrendezés, mára az örökösödési törvények miatt szinte ugyanott tartanak, ahol a kommaszáció előtt. Peter Pellegrini kormánya a közelmúltban úgy döntött, az agrártárca stratégiát dolgoz ki a földegyesítés jövőbeni megvalósítására. Matečná tegnap azt ígérte, ezt a dokumentumot már a jövő hónapban a kormány elé terjeszti. Arról egyelőre nem beszélt, hogy az ehhez szükséges anyagiakat, mely becslések szerint bőven meghaladhatja az egymilliárd eurót, honnan teremtheti elő a kormány. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?