Csütörtökön szavazhatnak a nyugdíjkorhatár-plafonról

nyugdíjkorhatár
Pozsony |

A Smer-SD alkotmánymódosító javaslatáról, melynek értelmében alkotmányba foglalnák a 64 évben megszabott nyugdíjkorhatár-plafont, már csütörtök délelőtt szavazhatnak a képviselők.

 

A szavazást a parlamentben már többször elhalasztották, utoljára januárban. „Szeretnénk már szavazni, a támogatásról egészen a voksolásig tárgyalni fogunk. Szeretnénk elérni, hogy a szavazáson jelen legyen az összes koalíciós képviselő, akik korábban már kilátásba helyezték, hogy támogatni fogják az alkotmánymódosítást. Az SNS megerősítette, hogy pozitívan fog szavazni, tehát itt nem látok semmi problémát. A Sme rodina mozgalom szintén megerősítette, hogy támogatni fogja a javaslatot” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Erik Tomáš, a Smer-SD képviselője, egyike azon képviselőknek, akik beterjesztették a javaslatot.

Hozzátette: ha összeszámolják a pro és kontra szavazatokat, a végeredmény nagyon szoros, ezért minden csak a szavazás után fog eldőlni. „A szavazás alapfeltétele az, hogy legyenek jelen mindazok a képviselők, akik már kinyilvánították, hogy támogatni fogják a törvényt” – ismételte meg.

Ha pozitívan fognak szavazni a Smer-SD, az SNS, a Sme rodina, az ĽSNS képviselői, továbbá a Peter Marček körül csoportosuló független képviselők, a független Alena Bašistová, Juraj Kolesár és a Smer-SD-ből korábban távozott Marek Maďarič, akkor a végeredmény éppen 90 támogató szavazat lesz.

2018 szeptemberében, első olvasatban a javaslatot 93 képviselő támogatta. Akkor a Most-Híd több tagja is csatlakozott a támogatókhoz. A koalíciós párt azonban kezdettől fogva bírálja a javaslatot.

Az alkotmánymódosításról szóló végső parlamenti szavazást már többször elhalasztották, mivel nem volt biztos a kellő támogatás. A javaslatot több szakértő és a Költségvetési Tanács is bírálta, a kérdésben a koalíció sem képviselt egységes álláspontot.

A Smer-SD javaslata értelmében 64 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt. A gyerekeket felnevelő nők előbb vonulhatnának nyugdíjba. A törvény július 1-jével lépne életbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?